Přezrálý banán lze proměnit v čerstvý během chvilky. Stačí k tomu tyto dvě věci

 Ostatní 
17. dubna 2018 08:45 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Hnědé banány rozhodně nevyhazujte Pixabay
Ovoce by se mělo sníst co nejdříve, jinak hrozí, že se zkazí. Týká se to i banánů, které s oblibou po nějaké době doslova zčernají. I takový banán ale lze jako mávnutím proutku proměnit znovu v krásné žluté ovoce.

Banány jsou v tomto ohledu nevyzpytatelné. Někdy vám na stole vydrží mnoho dní, jindy začnou velmi brzy měknout a změní i vzhled - z původně pěkného žlutého ovoce máte najednou v misce hnědé nevzhledné cosi, které nikdo nemá chuť sníst.

Nezoufejte a hlavně nehažte flintu do žita. Je to sice k nevíře, ale i hnědý banán se může znovu proměnit v pevné žluté ovoce. Banán obsahuje celou řadu užitečných přírodní látek – železo, vitamin B12, B6, C, D a E, beta karoten, železo, draslík, vápník, měď, zinek, mangan a další složky. Byla by škoda takovou vitaminovou bombu hodit šmahem do koše. Než tak učiníte, vyzkoušejte tento fígl, budete překvapeni.

Jak proměnit hnědý banán ve žlutý

I když budete možná na začátku k tomuto pokusu skeptičtí, nenechte se pohltit vlastními pochybnostmi a jednoduše to vyzkoušejte. Nic za to nedáte a můžete jenom získat.

Měkký a zčernalý banán strčte do sáčku a přisypejte k němu i trochu rýže. Pytlík pevně uzavřete a rýži, která by měla banán alespoň trochu obalit, nechejte asi hodinu pracovat. Rýže má totiž skvělou vlastnost - dokáže do sebe vtáhnout přebytečnou vlhkost.

Po hodině pytlík otevřete a vemte si do ruky fén na vlasy. Banán je sice stále ještě černý, ale to se velmi brzy změní. Fén nastavte tak, aby z něj proudil vlažný vzduch (nikoliv horký) a jednoduše banán vyfénujte. Černá barva z banánu vám doslova začne mizet před očima. Během několika sekund bude váš banán opět zářivě žlutý. A co víc - bude výborný i uvnitř.

I když tento trik skutečně funguje, je jasné, že hodně záleží na původním stavu banánu. Pokud už černá slupka ukrývá jen beztvarou banánovou hmotu, nezachráníte takové ovoce ani lánem rýže a tisíci fény.

Chutné využití měkkého banánu

Pokud se vám banán zachránit nepodaří, existuje mnoho způsobů, jak ho ještě využít. Jedním z nich je i ten, že z přezrálého ovoce připravíte výbornou rychlou banánovou buchtu z mikrovlnky. A nevyhazujte ani banánovou slupku. O tom jak slupku z banánu i další zbytky z kuchyně ještě využít, jsme psali zde.

Co budete potřebovat:

  • 100 g másla + kousek na vymazání formy
  • 2 zralé banány
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
  • 1/3 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka

Pracovní postup

Do mísy dejte máslo a v mikrovlnce zahřívejte 30 vteřin až 1 minutu při plném výkonu, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte jeden a půl banánu a rozmačkejte. Pak přidejte cukr, mouku prosátou s práškem do pečiva a solí, skořici, vejce a mléko a dobře promíchejte.

Těsto nalijte do vhodné vymazané formy, na povrch položte zbytek banánu nakrájený na plátky, dejte do mikrovlnky a zapněte na 8 minut na plný výkon, dokud není těsto „propečené“  i uvnitř.

Podávejte teplé, posypané moučkovým cukrem nebo doplněné kopečkem vanilkové zmrzliny, čokoládovou omáčkou apod.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve