Rybenka: Žije s vámi na záchodě a nemá ráda vanilku. Víte čím je ale užitečná?

 Dům 
20. dubna 2018 12:20 / Iva Dvořáková
  5
📷
4 fotografie v galerii
Rybenkám vadí větrání a častý pečlivý úklid Pixabay
Drobní živočichové, kteří milují vlhko a tmu, se vyskytují téměř v každé domácnosti. Nijak vám neuškodí, ale pokud se jich chcete zbavit, je potřeba důkladně uklízet a vytírat rohy suchým hadrem.

Sedíte na záchodě, přemýšlíte nad nesmrtelností chrousta a najednou vám něco malého proběhne v zorném poli? Je to malinké, šedivé a má to kapkovitý tvar. Co to je? Nemusíte se hned hrozit, jde o rybenku. Ta není člověku ničím nebezpečná, ani když se přemnoží. Může vám maximálně poškodit knihy, fotografie nebo oblečení. 

Obvykle se však živí drobky ze země, konzumuje také papír, lepidlo, látky, ale i cukr nebo mouku. Bez potravy však dokáží vydržet až několik měsíců. Rybenky jsou přirozeným predátorem roztočů, ale kvůli tomu jejich přítomnost doma asi nebudete mít rádi. Pokud nechcete sahat po chemii, pomůže jediné: pečlivý úklid.

Tito tvorové totiž milují vlhko a přítmí a jsou pro ně ideálním místem k životu kouty na WC či v koupelně. Až budete uklízet, myslete na to a uklízejte podle těchto rad:

Vytírat do sucha

Také občas podlahu v koupelně a na záchodě jen "přeletíte" vlhkým hadrem? To je právě ta chyba. Abyste se zbavili rybenek, je potřeba vytírat pečlivě a do sucha zvlášť v rozích a ve spárách, kde rybenky rády přebývají.

 Hodně větrat

Abyste u vás doma podpořili suché klima, je dobré hodně větrat. Rybenky sucho prostě nemají rády a tímto způsobem se jich snadno zbavíte.

Pozor na spáry

Asi v každém bytě se najdou místa, která nejsou dokonale utěsněná. Právě tam můžou rybenky přebývat. Proto je dobré pečlivě utěsnit všechna místa, kde by mohly vegetovat.

Vzhledem k tomu, že tito tvorové přebývají v obtížně dostupných místech, nespoléhejte se na chemii a zkuste proti nim bojovat přírodně.

Nastrouhaná brambora

Můžete zkusit nastrouhat bramboru a položit na noviny do rohů a koutů, kde si myslíte, že rybenky žijí. Přes noc si do brambory nalezou a už se nedostanou ven, zvlášť když je ráno hodíte do popelnice i s celou pastí.

Vanilkový lusk

Kdoví proč rybenky nesnášejí vanilku a její vůni. Pokud máte doma vanilkový lusk, nakrájejte ho na kousky a umístěte do rohů. Rybenky před vůní utečou. Ale pozor, nezkoušejte to s náhražkami (vanilkový cukr, esence), to ony poznají a zůstanou u vás.

Ocet a melasa

Stejně tak lze vytvořit doma pastičky ze směsi melasy a octa (poměr 1:2), eventuálně boraxu a moučkového cukru (poměr 1:1), do nichž se rybenky chytí. 

Na trhu lze samozřejmě nalézt i speciální prostředky a výrobky, které jsou určeny pro likvidaci rybenek. Vybrat si lze různé druhy pastí, lepivých pásků, ale i sprejů.

Máte trápení nejen s rybenkami, ale i mravenci? (Čtěte: Nedovolte mravencům, aby se u vás zabydleli. Takto se jich jednoduše zbavíte i bez chemie).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47