Chcete si zkusit vytisknout fotografie doma? Toto k tomu budete potřebovat

 Ostatní 
23. dubna 2018 10:17 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
K fotografiím vytištěným doma budete mít velký vztah Pexels
Ceny zpracovávaných fotografií jsou příjemně nízké. Přesto se někdy nehodí čekat, než vám pošlou zpracované snímky. Co potřebujeme, abychom si je mohli udělat sami? Čtěte dál.

Je až s podivem, jak málo stojí snímek, obzvlášť pokud ho pořídíte v nějaké akci, kterou různé fotolaby pravidelně nabízejí. Jenže někdy potřebujete fotku hned, jindy máte specifické požadavky a často také nechcete více snímků a za pět snímků platíte nesmyslně vysoké poštovné a fixní poplatek za zpracování.

Nezbývá, než se pustit do domácího tisku. Aby se vše podařilo jak má, připravili jsme pro vás krátkého průvodce, který pomůže s tiskem kvalitních domácích fotografií. Pokud si potřebujete připomenout, jak se pořizují kvalitní fotografie, přečtěte si o tom náš článek.

Co potřebujete

Zcela jistě potřebujete kvalitní fotopapír, optimálně takový, který je určen pro danou tiskárnu. Nejčastěji budete tisknout z inkoustové tiskárny. Ověřte si, zda má vhodné rozlišení pro tisk fotografií. Samozřejmě platí, že čím kvalitnější tiskárnu máte, tím lepší bude výsledek. Ale jestliže nastavíte tisk špatně, ani sebekvalitnější tiskárna nic nezmůže.

Fotopapír se vyrábí v různých tloušťkách. Odborně se tomuto parametru říká gramáž. Pro nenáročné použití stačí gramáž 200 g na metr čtvereční, ale ještě lepší je 260 g. Fotopapír zajistí pro vás snímek potřebný lesk a kvalitu zobrazení. Poskytuje kvalitní bílou a dobře vstřebává barvy z tiskárny. V kombinaci s nimi je pak zodpovědný za barevnou stálost vaší fotografie.

Kvalitní tiskárnu poznáte tak, že se chlubí více samostatnými inkousty. Běžné tiskárny mají černý inkoust a tři základní barvy. Kvalitnější tiskárny disponují navíc třeba ještě šedou a druhou černou nebo třeba i pleťovým odstínem. Jestliže tiskárnu teprve pořizujete, přečtěte si určitě různé recenze a vybírejte podle zkušeností ostatních uživatelů.

Náš tip: Při výběru inkoustové tiskárny se zaměřte na to, aby měla oddělené zásobníky pro každou barvu. Při tisku fotografií totiž nebudete jednotlivé barevné inkousty spotřebovávat stejnou měrou. Inkoustové cartridge pak budete moci měnit nebo doplňovat, když vám dojde třeba jen jedna z barev, zatímco v případě neoddělených zásobníků musíte vždy vyměnit všechny barvy.

Nastavení

Čím vyšší je rozlišení vstupní fotografie, tím lepší může být výsledek. Před samotným výtiskem ale obyčejně tiskárna dává možnost, abyste změnili některá nastavení. A zde je potřeba, abyste podle typu tiskárny a jejího ovladače vždy vybrali jednak co nejvyšší kvalitu, ale také typ papíru, na který tisknete. Bez tohoto výběru může být výtisk mdlý, pruhovaný, nejasný či jinak poškozený. Jedině správné nastavení vám dá výborný výsledek. Přitom jde o pár kliknutí.

Někdy je též vhodné ještě před tiskem fotografii upravit tak, abyste získali kýžený výsledek. Může pomoci zvýšení kontrastu či ostrosti, ale také úprava barevného podání. Když jsme právě u barevného podání, je třeba říci, že v amatérských podmínkách, kdy se nepoužívají kalibrované displeje a nejsme schopni garantovat přesný barevný výstup tiskárny, se musíme smířit s tím, že barevné naladění snímku může být mírně odlišné od toho, co vidíme na monitoru počítače.

Důležité tipy

Docela podstatné u domácího tisku fotografií je cena jednoho výtisku. Jestliže si pořídíte příliš levnou tiskárnu, bude cena jednoho výtisku vysoká. Taková je obchodní politika výrobců tiskáren. Jestliže tiskárnu teprve pořizujete, měli byste si také zjistit, zda existují alternativní výrobci náplní. Ti často dodávají inkousty za zlomek cen originálních náplní, což významně mění cenu jedné fotografie.

Těsně po vytištění fotky je povrch vlhký a velmi citlivý na ušpinění či na ulpění otisků prstů nebo přímo na rozmazání barev. Vždy proto počkejte určitou dobu, aby se vše ustálilo a inkoust zaschl. Ani potom nevystavujte povrch fotografie přímým dotekům.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve