Jícha z kopřiv je pro rostliny učiněným elixírem. Takto si ji snadno připravíte

 Zahrada 
30. dubna 2018 10:38 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Kopřivy mají mnoho úžasných využití Shutterstock
Kvašený výluh z kopřiv, neboli jícha, je ideálním hnojivem pro všechny typy rostlin a navíc vás nebude stát ani korunu. Obsahuje všechny základní prvky, ale i minerály, stopové prvky a látky posilující obranyschopnost rostlin. Doma si tak připravíte organické a přírodní hnojivo, jehož účinek bude rychlý, efektivní a doplní rostlinám veškeré potřebné látky.

Kopřivy jsou teď na každém rohu, a pokud o nějakých víte a chcete svým rostlinám trochu přilepšit, rozhodně se pusťte do přípravy jíchy. Její příprava vám nezabere moc času, a jelikož bude ještě zhruba měsíc kvasit, využijete ji už i na zahradě, až po třech zmrzlých vysadíte zeleninu. Jícha ale prospívá i okrasným rostlinám.

Kromě dusíku, fosforu a draslíku obsahuje kopřivová jícha i mnoho zinku či železa, stopových prvků a látky, které podporují růst a obranyschopnost proti chorobám. Výluh lze připravit prakticky z jakýchkoliv rostlin, ale bujně rostoucí mladé kopřivy jsou pro jeho výrobu nejvhodnější. O dalších přírodních hnojivech, které si můžete vyrobit sami, jsme psali zde.

Kdy začít

Nejideálnější doba pro sběr kopřiv na výluh je právě nyní. Rostliny ještě nemají vytvořena semena, která jsou při výrobě jíchy nežádoucí. Jakmile byste totiž natrhali kopřivy i se semeny, nechali je vykvasit a následně používali jako hnojivo, vlili byste je i s hnojivem na záhon. O bujnou úrodu kopřiv mezi rajčaty, paprikami, či jinou zeleninou, byste pak neměli nouzi.

Jak výluh připravit

Kopřivy nastříhejte a vložte do nádoby, která nesmí být z kovu. Tuto nádobu umístěte na místo, okolo kterého často nechodíte, protože proces kvašení doprovází typický zápach. Důležité také je, aby nádoba, ve které výluh kvasí, byla vždy otevřená.

Dobu kvašení můžete urychlit tím, že kopřivy nasekáte nadrobno. Výluh pak bude hotový dříve. Jakmile bude nádoba plná kopřiv, naplňte ji do tří čtvrtin dešťovou vodou. Pak už jen vyčkejte dva až čtyři týdny, kdy bude výluh kvasit. Když jej občas promícháte, rozhodně tím nic nezkazíte. Že je výluh hotový, poznáte tak, že přestane pěnit a získá tmavou barvu. V tuto chvíli je již vhodný k použití.

Jak jej používat

Jíchu poté můžete přelít do jiné nádoby a pak už s ní jen přihnojovat vaši zahrádku. Jakýkoliv rostlinný výluh je však velmi silný a je potřeba na to brát ohled a vždy jej vydatně zředit. Pokud se rozhodnete přihnojovat rostliny jednou za měsíc, zvolte poměr 1 díl jíchy na 9 dílů vody. Rostliny ale uvítají i pravidelné týdenní hnojení, kdy hnojivo smícháte s vodou v poměru 1:50.

Důležité je také to, že v den, kdy použijete rostlinný výluh, by mělo být po dešti, nikoliv horký slunný den. Pokud hnojení vychází na takovýto den, je nutné doplnit hnojení ještě notnou dávkou vody, jelikož půda může být vysušená.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47