Kaktusy vám nikdy nevykvetou, jestliže se budete dopouštět těchto šesti chyb

 Zahrada 
01. května 2018 13:28 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Kvetoucí kaktus je zkrátka pastva pro oči Shutterstock
Může se zdát, že kvetoucí kaktus v životě spatří jen zasvěcení, nebo opravdu dobří pěstitelé. Přitom kaktusy jsou jedny z nejméně náročných pokojových rostlin. Nejlepším důkazem, že při jejich pěstování postupujete správně, je právě jejich květ. Když budete dodržovat tyto zásady, poštěstí se i vám a budete se moci pyšnit kvetoucími kaktusy.

Možná už se i vám stalo, že jste si domů přinesli kaktus v plném květu a po pár dnech květy opadaly. Bylo to nejspíš důsledkem vaší nedostatečné péče. Ne každému pěstiteli se podaří docílit květu u svého kaktusu, nebo jeho udržení. Mnohdy jde i o náhodu či důkaz nenáročnosti pěstování onoho druhu.

Při pěstování kaktusů je nutné si uvědomit, že mají zcela odlišné požadavky než ostatní pokojové rostliny. Jsou zvyklé na světlo a teplo, tudíž se jim bude nejlépe dařit v jižních oknech. V temných bytech vám nejen nepokvetou, ale možná i zajdou. Nesmíte podcenit ani každoroční přesazování, zazimování, nebo to přehnat zálivkou. Pokud ještě chcete, aby kaktus vykvetl, dejte si pozor na následující chyby.

1. Špatná výživa

Kaktusy není potřeba hnojit. Veškeré potřebné živiny si kaktus vezme ze substrátu, do kterého ho vysadíte. Pokud víte, že na přesazování nejste, můžete aplikovat speciální hnojivo na kaktusy, ale nejvýše třikrát do roka.

2. Nikdy nepřesazujete

Pokud se rozhodnete jít první cestou a kaktusy nehnojit, nesmíte zapomínat na každoroční jarní či letní přesazení, aby měly ze zeminy co čerpat. Kaktus vyjměte z květináče, zbavte ho starého substrátu a nechte několik dní zasychat kořeny. Poté jej můžete přesadit do nového substrátu, který zalijte až zhruba za dva týdny. V opačném případě rostlina uhyne.

3. Pozor na zálivku

Kaktusy nejsou na vodu příliš náročné rostliny. Stačí jim, když je zalijete jednou týdně, a to nejlépe k večeru. Substrát nechte dostatečně provlhčit a poté vylijte veškerou vodu, která zůstala v misce. Nejlepší je samozřejmě zalévat vodou vlažnou a odstátou.

4. Špatné stanoviště

V temném bytě nebo na temném místě se vašemu kaktusu dařit nebude a nikdy nevykvete. Kaktusy vyžadují přímé sluneční záření, takže pokud můžete, umístěte je nejlépe na parapet jižního okna. Přes léto bude kaktusu nejlépe venku, ale rozhodně ne na místě, kde na něj bude pršet. Přemokření substrátu by mu nedělalo dobře.

5. Nezazimujete a neprobouzíte

Pro správný růst potřebují kaktusy už klidně během října zazimovat. Umístěte je proto do chladné místnosti, ve které postupně snižujte teplotu až na 8, ale maximálně 12 °C. Jestli je umístíte na světlo či do tmy, to už je na vás. Ale rozhodně je nenechávejte v teplé místnosti.

Naopak na jaře je nutné kaktusy probudit ze zimního spánku a přenést je v průběhu března do tepla. Umístěte je rovnou na jejich oblíbené stanoviště v bytě. Poprvé po zimě kaktusy zalijte až ve chvíli, kdy se objeví zelený vrchol a nové trny. Rostlinu nejlépe probudíte, když ji v tuto chvíli zalijete vodou o teplotě zhruba 50 °C.

6. V létě kaktus zaléváte a hnojíte

Jakmile přijdou největší vedra, kaktusy stagnují a přestanou růst. Je to však jejich normální reakce a není potřeba začít panikařit a více zalévat či dokonce hnojit. Dále je zalévejte jen velmi opatrně, aby nedošlo k přemokření zeminy, ve které kořínky rychle uhnívají. V tomto období kaktus neuhyne, ani pokud ho máte na zahradě na přímém slunci a zaléváte jej minimálně. O tom, jak pěstovat kaktusy, jsme psali i zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod