Grilujte zdravě díky lávovým kamenům

 Zahrada 
02. května 2018 12:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Grilování k teplému počasí zkrátka patří Shutterstock
Trávíte v teplých dnech rádi čas na zahradě? Dopoledne i odpoledne se věnujete rostlinkám a kolem poledne nebo navečer si rádi ugrilujete nějakou dobrotu? Pořiďte si gril s deskou z lávových kamenů. Vydrží vysoké teploty a maso díky tomu nevystavujete kouři, takže je zdravější!

Deska z lávových kamenů se nahřívá po celé ploše a teplo se dá dobře udržet. Vulkanické vyvřeliny se nahřívají na vysokou teplotu a vydrží bez toho, aby se poškodily. Nepraskají oproti žulovým deskám, které se používají jako levnější náhrada. Mají proto delší životnost. Klasická deska z lávového kamene má většinou menší velikost, ale existují i větší formáty.

Pomalejší zahřívání

Pod deskou lze rozdělat i otevřený oheň, nejvhodnější je měkké dřevo například ze smrku nebo břízy. Deska je schopná nahřát se i za čtvrt hodiny, doporučuje se ale pomalejší nahřívání, aby se snížilo minimální riziko prasknutí. Desky z lávového kamene jsou zasazené do železných obrub, aby se s nimi dalo lépe manipulovat.

Pokud patříte mezi příznivce kouře, kteří potřebují cítit oheň, lávová deska vás nejspíš nepotěší. Jestliže ale takový gril použijete, jistě neostrouháte, protože má hned několik výhod. Stačí desku potřít olejem, aby se maso nepřilepovalo.

Maso se na kameni propéká rovnoměrně a uchovává si šťávu. Není proto tak vysušené a lépe chutná. Grilování tímto způsobem je také mnohem zdravější, protože pokrmy nemáte na kouři, a proto nejsou vystavené takovému množství karcinogenních látek, které napomáhají vzniku rakoviny.

Údržba desky není nikterak náročná. Musíte ji nechat vychladnout, protože prudké ochlazení by mohlo vést k prasknutí kamene. Když je deska ještě teplá, je možné povrch očistit nerezovou špachtlí a po vychladnutí třeba i drátěnkou. Nepoužívejte ale mycí saponáty. Kámen lze umýt i v myčce, ale nesmíte tam mít čisticí prášek nebo leštidlo.

Různé sady

Cena lávové desky přesahuje tisíc korun a více. Záleží na velikosti desky a jejím usazení v kovu. Lávové kameny pocházejí z různých oblastí. Lze koupit speciální sady vybavené nádobkami na různé přísady po stranách kamene. Sady lze používat i v restauracích. V nabídce jsou i plynové grily s lávovými kameny. Zařízení je vybaveno hořáky, které ohřívají rovnoměrně rozprostřené kameny. Zahřejí se na vysokou teplotu za 15 minut a potom je možné dát na desku maso. Kapající tuk však může vzplát. Jak vyčistit grilovací rošt jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008