Jak ochránit domácí mazlíčky před klíšťaty a blechami

 Mazlíčci 
07. května 2018 15:14 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vyhlaste válku blechám! Shutterstock
Příchod jara a zvyšující se teploty vytvořily příznivé podmínky pro zvýšený výskyt a množení parazitů. Jak ale vybrat správná antiparazitika? V první řadě se zaměřte na druh cizopasníků, kterých se chcete zbavit.

Blechy psí na člověka nejdou? Ale jdou a navíc umí pořádně pokousat. Svého mazlíčka jich rychle zbavte pomocí šamponu nebo léčebných pipet proti parazitům. Když se totiž přemnoží, pak už jim nebude stačit jeho kožich a vrhnou se i vás. Byt pak mohou rázem zaplnit tisíce skákajících potvůrek. Více jsme o tomto tématu psali v jiném článku

Zaměřte se na prevenci

Ochrana před vnějšími cizopasníky je složitá. Je důležité vědět, že blechy i klíšťata mohou přenášet velmi závažná onemocnění a jejich kousnutí u některých jedinců vyvolává nebezpečné alergické reakce. Aplikováním správného antiparazitika se tak můžete vyhnout velkým problémům a nebezpečným chorobám.

Prohlédněte pelíšek

Nejen váš domácí mazlíček může být napaden parazity. Při podezření na jejich výskyt nezapomeňte pečlivě zkontrolovat srst, ale také pelíšek zvířete. 

Jak vybrat vhodný přípravek?

Na trhu je nepřeberné množství různých prostředků, které mají za úkol ochránit vašeho domácího mazlíčka. V posledních letech se do obliby dostaly zejména antiparazitní obojky, pipety, či různé kapky, spreje a šampony.

Pipety

Pipety se aplikují nejčastěji na krk zvířete. Jejich aplikace je velice jednoduchá a nevyžaduje návštěvu u veterináře. Stačí prsty rozhrnout srst a na holou kůži nakapat obsah pipety. Aktivní látky působí měsíc až tři, záleží na konkrétním výrobci. Pipety vybírejte vždy podle hmotnosti zvířete. Dají se použít buď jako preventivní opatření nebo jako léčebný prostředek při napadení psů a koček blechami či klíšťaty.

Obojky proti klíšťatům a blechám

Mezi jejich největší výhody patří zejména dlouhá doba působnosti. Obojek stačí psovi nebo kočce nasadit a sundat až po několika měsících. Chrání především před blechami, klíšťaty, komáry a pakomáry. Obojek nikdy neutahujte, mezi ním a krkem zvířete by měl zůstat prostor cca na dva prsty. I v tomto případě vybírejte vhodný produkt dle hmotnosti zvířete. Obojky uvolňují účinné látky postupně a jsou velice šetrné.

Šampony

Šampony mají pouze krátkodobou účinnost, a proto je vhodné je kombinovat například s antiparazitními obojky. Šampony bývají obohaceny o zjemňující složky vyživující srst a urychlující hojení ran či o složky na zmírnění alergických reakcí vyvolaných parazity.

Spreje

Většinou se používají jako nouzový přípravek, pokud je nutné likvidovat větší množství škůdců na těle zvířete. Aplikují se přímo na srst zvířete. Chrání před blechami, klíšťaty, komáry a dalším bodavým hmyzem.

Dobrá rada na závěr. Opravdu nikdy nezaměňujte antiparazitní prostředky pro psy a kočky. Přípravky pro psí mazlíčky mohou být pro kočky nebezpečné, a to samé platí i v opačném případě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47