Neobvyklé využití posekané trávy. Co s ní?

 Zahrada 
13. května 2018 10:36 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Shrabat trávu a vyhodit ji je největší chyba Shutterstock
Sekání trávy v sezoně je pro někoho nejméně oblíbenou aktivitou na zahradě. Ještě horší však je neustále dumat nad tím, kam, obzvlášť v případě velkého trávníku, posečenou trávu umístit. Možností je přitom hned několik.

V dnešní době, kdy většina lidí nechová hospodářská zvířata, je likvidace posečené trávy diskutovaným tématem. Obce se snaží jít lidem vstříc a zakládají kompostárny, ovšem i přesto se řada lidí zbavuje trávy nesprávně a často i nezákonně. Trávu lze navíc využít i pro vlastní prospěch. Podívejte se, zda některý z těchto nápadů není vhodný právě pro vás.

Tráva jako mulč

Čerstvě posekanou nebo lehce zaschlou trávou můžete obložit rajčata na záhonech i v nádobách, stejně jako vinnou révu a ostatní rostliny, které jste zvyklí mulčovat mulčovací kůrou. Posekaná tráva se k tomuto účelu hodí zrovna tak – udrží povrch zeminy vlhký a zabrání růstu plevelů. Postupem času se pak rozloží a pohnojí půdu kolem.

Pomoc při zakládání záhonů

Posekanou trávu využijete i v případě, že chcete zakládat záhon. Na místo, kde jej hodláte založit, ji navrstvěte ve vyšší vrstvě. Tráva ze sekačky bude působit podobně jako hubiče plevele, spolehlivě vyčistí prostor a když ji po několika týdnech shrábnete a místo pod ní zryjete, žádný plevel už tam neporoste. Sekanou trávu také můžete v menším množství zarýt do připravovaného záhonu.

Bramborový záhon

Chystáte se pěstovat brambory? Ideální! Záhon založte na části trávníku, a to tak, že místo, kde chcete založit bramborové políčko posekejte a položte na něj do řádek brambory. Navrstvěte na ně trávu ze sekačky a takto pokračujte s každým dalším sekáním. Na bramborách by měla být ideálně alespoň půlmetrová hromádka. Prolijte a čekejte. U této metody se uvádí, že se první rostlinky objeví zhruba po šesti až deseti týdnech. Na podzim trávu rozhrňte a sklízejte. Další zajímavé tipy, jak pěstovat brambory, se dočtete zde.

Sušte ji na seno

Dříve se posečená tráva sušila pro hospodářská zvířata, ovšem dnes, když už se suší, tak spíš pro domácí mazlíčky. Delší pokosená tráva je pro ně přímo ideální a uvítají ji jak vaši králíci či morčata, tak ale i stanice mladých přírodovědců nebo místní zookoutek. Pokud máte v okolí souseda, který třeba i chová králíky, domluvte se s ním. Jistě si od vás rád seno i koupí.

Kompost jako ideální varianta

Pokud máte na zahradě kompost, ať už klasický nebo plastový, házejte hlínu do něj. Nesypte ji však všechnu najednou na jedno místo na sebe, ale prokládejte ji hlínou, tenkými větvičkami a kuchyňským odpadem. Kompost je ideální volbou pro zužitkování nejen trávy, ale i ostatního biologického odpadu z domácnosti i zahrady.

Bioskládka a biopopelnice

V některých obcích i ve městech jsou zřizovány takzvané bioskládky neboli kompostárny, kam se sváží bioodpad. Kdo chce, může je poté za poplatek či zdarma využívat. Pokud nechcete každý týden odvážet posečenou trávu na bioskládku, pronajměte si popelnici na bioodpad, která vám následně bude za poplatek pravidelně vyvážena.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47