Jednoduché zásady, které vám pomohou udržet doma pořádek

 Dům 
14. května 2018 14:30 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Úklid nemusí být úmorná dřina, když víte jak na to Shutterstock
Chcete mít doma trvale uklizeněji? Není to tak těžké, jak si myslíte. Lidé, kteří mají doma větší pořádek, než vy nejsou žádní superhrdinové. Pouze znají několik jednoduchých triků.

Rychlý úklid před spaním

Čistotní lidé by nikdy nešli do postele s tím, že by nechali ve dřezu nádobí. Vědí, že rychlý úklid před spaním jim zajistí čerstvý start na druhý den. Stačí rychle obejít byt a dát věci na své místo. Když se nepořádku budeme zbavovat po troškách, ale pravidelně, uklízení bude snadné a rychlé, a ne vyčerpávající záležitost, která zabere hodiny.

Myslete dopředu

Když lidé, kteří chtějí mít doma udržitelný pořádek, přijdou domů, hned uklidí boty do poličky a nenechají je rozházené v chodbě. Vědí totiž, že by je stejně museli dříve nebo později dát na své místo. Uklízení za pochodu je mnohem snadnější a nezbaví vás tolik energie, jako když uklízíte všechno najednou.

Zaveďte systém

Máte doma zavedený systém, kam co uložit? Pokud ne, hned se do toho pusťte. Klíč k tomu, abyste měli doma čisto, je připravit si k tomu vhodné podmínky. To znamená, že všechny věci, které vám zaplavují byt, musí mít své místo, kam je můžete uložit. Je nutné vědět, kam přesně přijde doručená pošta, jednou nošené oblečení nebo pomůcky do kuchyně. Když každý večer dáte vše tam, kam patří, byt zůstane uklizený.

Pusťte se do nepořádku, který zrovna vidíte

Když vidíte nějaký nepořádek, který je potřeba uklidit, rovnou se do něj pusťte. Když si všimnete, že kohoutek v koupelně je ušpiněný, utřete ho, i když máte úklid koupelny naplánovaný na jindy. Pokud vidíte, že je kupka knížek nakřivo, hned ji narovnejte. Je dobré mít plán, co kdy uklidit, ale když si všimnete nějakého nepořádku navíc, neváhejte a ukliďte jej hned. Pokud máte pocit, že na úklid nemáte čas, zde je několik tipů, jak jej zakomponovat do vašeho dnešního programu.

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod