Vyvarujte se největších chyb při stavbě domu. Mohly by vás později mrzet

 Dům 
22. května 2018 15:51 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
K vysněnému domu vede spousta práce Shutterstock
Toužíte si postavit svůj vysněný dům a stojíte na začátku celého procesu? Před sebou máte skutečně moc práce a na jejím konci nemusíte být tak spokojení, jak jste si mysleli! Vyvarujte se chyb, které by vás pak mohly mrzet!

Jednou z častých chyb, kterou lidé dělají, je změna výstavby v období hrubé stavby domu. Proto je velmi důležité si už na začátku ve fázi projektu rozmyslet, jaký dům vlastně chcete. Jestli chcete malý, nebo velký, jak dispozičně řešit vnitřek, jaký bude energetický standard.

Finanční možnosti

Důležité je také hned na počátku zvolit, zda se klidně při stavbě více plácnete přes kapsu a potom budete mít nižší provozní náklady, nebo jestli chcete při stavbě ušetřit a klidně si potom připlatíte za energie. Jakékoliv následné změny mohou jen škodit a působit problémy!

Zvažte také, jaké máte finanční možnosti. Jedna věc je totiž něco chtít a druhá věc je na to mít. Potom se vám může stát, že si přejete nízkoenergetický dům, ale kvůli nedostatku peněz zanedbáte detaily, kvůli kterým nízkoenergetického standardu nedosáhnete. Zbytečně tak přeplatíte na projektu i na stavbě a za vyšší cenu budete mít dům s vyšším provozem.

Většina výrobců má ve své nabídce zdicí materiály, které i bez zateplení splňují normy. Někteří nabízejí i produkty, které splňují požadavky nízkoenergetických domů bez zateplení. Takovými produkty jsou například tvárnice šířky 500 milimetrů. Tepelný odpor takové tvárnice je 5,56 m2.K/W. Častěji se však v praxi využívají tvárnice šířky 375 mm, kdy je odpor 4,17 m2.K/W.

Používají se bez zateplení při výstavbě energeticky úsporných domů. Pokud chcete zateplení, nejvhodnější je kombinace tvárnic šířky 300 milimetrů s odpovídající tloušťkou zateplení. Pokud se rozhodnete pro dům nízkoenergetického standardu, oslovte jednotlivé výrobce zdicích materiálů, aby vám navrhli různé varianty skladby obvodových stěn. Potom si vše můžete porovnat a poradit se.

Materiál i práce

Myslete také na to, že cenu hrubé stavby tvoří kromě ceny materiálu i cena práce. Pokud jsou tedy práce rychlé a jednoduché, náklady budou nižší. V tom je asi nejlepší pórobeton. Práci s ním zvládne i průměrně zručný domácí kutil bez zkušeností se zděním.

Když nakupujete stavební materiál, můžete si myslet, že je za výbornou cenu. Když potom dokupujete různé rohové a ukončovací prvky, žasnete nad vysokou cenou. U pórobetonových prvků je vysoká variabilita a jednoduché opracování. Tvárnice jednoduše pilujete a formujete do požadovaného tvaru a na požadovanou délku.

Služby navíc

Všímejte si také toho, jaké jiné benefity v podobě služeb výrobce nabízí. Jestli poskytuje technické poradenství, dělá kalkulace materiálu nebo jestli přijde založit stavbu nebo půjčí nářadí. Dobrý dodavatel poskytuje například projekt rodinného domu za výhodných podmínek, udělá nákres, dopraví zdarma materiál a má vždy něco navíc.

Vždy je také dobré poradit se s lidmi z vašeho okolí. Zeptejte se jich, s kým stavěli, jak jsou spokojení a podobně. Zkušenost vašeho známého může hodně napovědět, jakou kvalitu má vámi vybraný materiál, jaký je přístup výrobců v případě problémů a podobně. Potom už to chce jen pevné nervy na celý kolotoč kolem stavby a víru, že vše dobře dopadne a budete spokojení! O stavbě terasy jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?