Jak naučit králíka, aby chodil na záchod? Stačí pár fíglů

 Mazlíčci 
22. května 2018 13:20 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Používat toaletu v bytě se naučí většina těchto mazlíčků Shutterstock
Králíci jsou v zásadě čistotná zvířata. V přírodě si část nory určí jako toaletu, kde chodí vykonávat svou potřebu. I proto se většina králíků dokáže doma naučit používat králičí záchod. Jen jim v tom musíte správně pomoci.

O kladech a záporech králíků se dočtete zde. Koupit se dá speciální králičí záchod určený do rohu klece se speciálními úchyty a v pěkných barvách. Rohové umístění zabírá nejméně místa. Využít lze i nějakou misku, tu ale králík může převrhnout. Důležité je, aby byla z materiálu, který se snadno čistí a desinfikuje.

Jakmile králičí toaletu do klece dáme, vybavíme ji podestýlkou. Možná budete muset vyzkoušet několik typů, než najdete tu ideální, která se vašemu králíčkovi bude líbit. Mnoho chovatelů si například chválí dřevěné peletky či savou podestýlku z buničiny.

Podestýlka vsákne vlhkost a zabrání zápachu. Důležité je dát tuto podestýlku pouze do toalety a ze začátku ji moc často neměnit. Po dobu učení můžete do zbytku klece dát jen starý koberec nebo deku, aby si králíček nemyslel, že záchůdek má vlastně všude.

Králíka musíte učit jemně a s citem

Ze začátku bude samozřejmě králíček vykonávat potřebu nejen do záchůdku, ale i jinam. Zpravidla se naučí rychleji tam čůrat, než dělat bobky. Ty mu totiž nevadí tolik, jako vlhká místa po kleci. Dobré je trpělivě všechny bobečky, které se octnou mimo, odklízet do záchůdku.

Nezapomínejte, králík není pes a učit ho musíte jemně a s citem. Tresty nebo zvyšování hlasu jsou zbytečné, králík je nepochopí a učení to neurychlí. Určitě ale pomůže králíka chválit. Jakmile jej přistihnete, že potřebu vykonává v záchůdku, můžete jej i odměnit pamlskem.

Užitečné tipy

Pokud to jde, umístěte záchůdek v těsné blízkosti jesliček se senem. Když bude králík jíst, zároveň vykoná i svou potřebu. Nová potrava totiž posunuje tu starou, což je typické pro trávicí systém těchto zvířat.

Buďte trpěliví, někteří králíci se na záchod naučí za několik dní, jiným to trvá i několik týdnů. V době králičí puberty se ale může stát, že králíček dočasně začne chodit jinam, většinou se to ale po určité době zase ustálí.

Jakmile králík pobíhá mimo klec, měl by mít v bytě určeno i jiné místo, kam si dojde na záchod. Může to být další záchůdek. Druhou variantou je dopřát mu neomezený přístup do klece, aby si mohl kdykoliv odskočit.

Témata: králík, péče, chov, hygiena,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve