Udělejte si čas na péči o vaši kuchyňskou linku. Důležitá je technika

 Dům 
26. května 2018 12:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ať už je povrch vaší linky z jakéhokoliv materiálu, je třeba o něj pečovat Shutterstock
Pracovní povrch linky je nejspíš nejvíce používané zařízení v kuchyni. I když neprodukuje teplo, když si vaříme jídlo, ani neudržuje potraviny v chladu, neustále ji využíváme. Představte si jakýkoliv úkon, který v kuchyni provádíte. Kolikrát během něj linku použijete? Odpověď bude určitě: víc než jednou.

Z toho důvodu se musíme o povrch linky dobře starat, aby zůstala v dobrém stavu a vydržela nám, co nejdéle.

Technika, kterou použijete na udržování kuchyňské linky, záleží na materiálu, ze kterého je vyrobená. Vyhraďte si tento týden pár minut z víkendu na péči o vaši kuchyňskou linku. Z dlouhodobého hlediska se to vyplatí. Když vám po dokončení práce ještě zbyde energie na další úklid, můžete se pustit třeba i do povrchů v koupelně.

Péče o žulové povrchy

Pokud máte povrch linky ze žuly, je potřeba jej jednou za rok ošetřit ochrannou vrstvou, která utěsňuje póry. Kdybychom jej nechali pórovitý, bude do sebe absorbovat veškeré tekutiny, které s ním přijdou do styku. Jestli chcete ověřit, zda vaše linka nepotřebuje údržbu dříve, můžete provést jednoduchý test. Pocákejte ji několika kapkami vody. Jestli kapka zůstane v celku, je vše v pořádku. Pokud ne, póry je potřeba utěsnit.

Utěsňování žuly vypadá jako náročný úkol, ve skutečnosti to je ale docela jednoduché. Vše z linky odstraňte a vyčistěte ji, jako to děláte obvykle. Pořádně vysušte a naneste přípravek podle návodu na obalu.

Péče o laminát

Na tento povrch není potřeba žádných speciálních přípravků. Jednou za čas je ale dobré jej pořádně vydrhnout. Zbavte se skvrn od tuku a mastnoty pomocí směsi, která se skládá z jednoho dílu bílého octa a jednoho dílu vody. Zažranou špínu dostanete pryč pastou z jedlé sody. Nechte ji trochu uležet a potom jemně vyčistěte. Existují i leštidla na laminátové povrchy, která jej dělají odolnějším vůči skvrnám.

Péče o povrch z kachliček

Jestliže povrch vaší linky tvoří kachličky z glazované keramiky nebo porcelánu, pravidelné čištění postačí k tomu, abyste jej udrželi v dobrém stavu. Můžete ale tuto příležitost využít k tomu, abyste prozkoumali, zda některé kachličky nejsou prasklé nebo zda není potřeba vydrhnout či obnovit spáry. Pokud se vám obecně nedaří v kuchyni udržovat pořádek, zde je několik tipů, jak to napravit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve