Rady a tipy, jak zkrátit nahrávání videí na server

 Ostatní 
27. května 2018 16:24 / Petr Vlach
  1
📷
3 fotografie v galerii
Víte, jak dostat video rychle na internet? Shutterstock
V dnešní době se nahrává velké množství videí na servery. Často však nahrávání trvá příliš dlouho. Známe způsoby, jak ho můžete zrychlit. Hlavní příčinou skutečnosti, proč trvá nahrávání příliš dlouho, je nesymetrická linka.

Zatímco základní připojení mají pro stahování dat rychlost kolem 20 Mbit/s pro nahrávání, směrem od vás to je jen 2 Mbit/s. A pokud chce ještě někdo jiný něco na internetu po dobu nahrávání dělat, musíte ho ještě více zpomalit, jinak celou linku zahltíte a internet bude prakticky nepoužitelný.

Možnost první – rychlejší internet

Jestliže nahráváte svá videa na internet opravdu často, nahráváte často videa dlouhá a záleží vám na kvalitě nahraných videí, první možností, kterou jistě zkusíte, bude sehnat rychlejší připojení k internetu. Někdy pomůže přejít z VDSL linky na bezdrátové připojení. Rychlost nahrávání, tedy tzv. upload bude obvykle vyšší. Máte-li v dosahu možnost připojit se k optické síti, půjde zaručeně o nejrychlejší možnost.

Změna kódování

Hodně důležitou skutečností je, v jakém formátu vaše video je. Nejrozšířenějším kodekem byl a stále ještě je h.264. V něm nahrávají různé videokamery i mobilní telefony. Záleží pochopitelně na datovém toku daného videa, ale hodinový záznam Full HD videa může mít klidně kolem 8 – 10 GB. V případě vyšší kvality pochopitelně i více. To už je pro upload poměrně velká porce. Mnohé servery začínají ale akceptovat modernější kodek h. 265, který má při zachování kvality zhruba poloviční velikost souboru. Jestliže navíc scéna obsahuje hodně statických částí, může být výsledná velikost souboru podstatně menší. U některých nahrávek se dostanete při hodinovém záznamu třeba na 1,5 GB, aniž by nějak zásadně utrpěla kvalita.

Změna datového toku a rozlišení

Pokud z nějakých důvodů nechcete překódovávat videosoubor do kodeku h. 265, můžete také uvážit, zda je u všech videí důležité je zveřejňovat v plné kvalitě. Někdy je totiž cennější dostat video na internet rychle. Buď můžete snížit rozlišení – například ze 4K na Full HD, které většině lidí stačí. V některých případech dokonce postačí i 720p. Jinou cestou je ponechat rozlišení, ale poněkud snížit bitrate, tedy datový tok. Sníží se tím sice kvalita videa, ale pokud video neobsahuje příliš mnoho rychlých scén a neodehrává se příliš ve tmě, nemusí být zásah příliš patrný.

Další doporučení

Komplikace s čekáním při nahrávání videí a málo funkční internet v průběhu nahrávání můžete řešit také tím, že tuto úlohu zadáte počítači těsně před spaním. V některých případech tak může být ráno již vše nahrané. Pokud byste se chtěli chovat ekologicky, můžete tuto činnost svěřit nějaké výpočetní technice s nízkou spotřebou. Nahrát video na server totiž rozhodně nemusí počítač, na kterém své záznamy upravujete a který má obvykle značný výpočetní výkon. O úpravách videí se více dozvíte v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47