Aby vaše outdoorové oblečení plnilo svůj účel, je třeba o něj správně pečovat

 Ostatní 
29. května 2018 08:30 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Správným praním si outdoorové oblečení nezničíte Shutterstock
Outdoorové oblečení si každý pořizuje pro jeho speciální vlastnosti. Aby ale výbava byla stále funkční, je dobré vědět, jak o ni pečovat. Není to nic složitého. Je třeba pouze vědět, po jakých čisticích prostředcích sáhnout.

U outdoorového oblečení je třeba věnovat pozornost materiálu, ze kterého je produkt vyrobený. A to proto, aby si i po čištění udržel své typické vlastnosti, mezi které většinou patří prodyšnost a voděodolnost.

Je třeba chránit a obnovit původní DWR (Durable water repelent - vodoodpudivá vrstva) všech druhů nepromokavých tkanin. Toho se docílí použitím těch správných pracích a impregnačních prostředků a také správým postupem praní. O tom, jak opravit outdoorový spacák či karimatku, jsme psali zde.

Praní outdoorových výrobků

Hodně lidí má obavu, že vypráním si vodoodpudivost zcela zničí, a tak používá tyto výrobky bez praní co nejdéle. To je ale chyba! Každé větší znečištění způsobuje zhoršení účinnosti vodoodpudivé úpravy i prodyšnosti. Je proto nutné vždy včas materiál vyprat, vyčistit. Nejlepší je vždy se řídit pokyny výrobce, ale existují samozřejmě obecné zásady, jak outdoorové oblečení prát.

Nejde-li to pouze čistou vodou a nechcete či nemůžete svěřit výrobek chemické čistírně, musíte jej vyprat. Nemusíte mít obavu, že občasným praním, ovšem jen správnými přípravky, výrobky takto ztratí své původní skvělé vlastnosti. Materiály zůstanou i nadále vodoodpudivé, nepromokavé a prodyšné, ať se jedná o běžné výrobky nebo o speciální materiály, jako je Gore-Tex®, Sympatex® apod.

Na běžné přípravky zapomeňte

Je pravdou, že pokud svou speciální výbavu vyperete v běžném pracím prášku, výrobek poněkud ztratí na své funkčnosti. Rozhodně ale nejde o nevratný děj. Je jen nutné tuto výbavu vyprat znovu, a to nejlépe ve speciálním přípravku, který neblahé účinky obvyklých pracích prostředků opět odstraní a navrátí původní vlastnosti vodoodpudivosti a prodyšnosti zpět.

Obzvláště velkým obloukem se vyhněte pracím prostředkům, které obsahují tzv. bioenzym. Ten totiž dokáže i zeslabit účinky některých impregnací. Všechny výrobky, u kterých chcete zachovat původní vlastnosti, musíte prát pouze v těch pracích prostředcích, které jsou bez detergentů, aviváže a podobných látek.

Speciální přípravky k praní outdoorového oblečení jsou obvykle k dostání v obchodech, které outdoorové výrobky nabízejí. Tam vám i nejlépe poradí, jaký přípravek je na který druh materiálu nejvhodnější.

Kompromisu se nevyhnete

Speciální prací prostředky mají ovšem trochu nižší prací účinek než ty běžné. Je proto lepší prát častěji a jen mírně špinavé věci než masivní špínu a roky zašpiněné materiály.

Vyplatí se také vždy před praním na ta nejvíce zašpiněná místa nanést nejdříve koncentrovaný roztok, nechat ho vsáknout a pak teprve prát celek.

Mýty o praní

Jedním z mýtů ohledně praní nepromokavého a větruodolného oblečení je názor, že praní poškozuje membránu. To je ale nesmysl, je třeba jen dodržovat určitá pravidla.

Před praním zkontrolujte, zda v kapsách nezůstaly nějaké předměty, které by mohly během praní bundu či kalhoty poškodit. Je dobré zapnout všechny zipy (i suché) a obrátit naruby. Obzvlášť termoprádlo je velmi choulostivé na mechanické poškození a zadrhnutí o zip nebo suchý zip bundy v pracím bubnu může mít nemilé následky.

Bundy s membránou můžete prát v pračce při teplotě nepřesahující 40 °C s použitím programu pro jemné praní.

Žádná sušička

Membránové oblečení je většinou nepromokavé, proto „klasické“ ždímání a odstřeďování v pračce nemá význam. Nesnažte se ani o ruční ždímání, neboť můžete poškodit membránu.

Odborníci obvykle nedoporučují ani použití bubnové sušičky a ve skříni nechte ležet i žehličku. Oblečení jednoduše pověste na věšák, nechte odkapat a usušit. I když tento postup může trvat i několik dnů, je to nejlepší řešení. Vždy je ale lepší se podívat na pokyny výrobce - některé kousky takto zdlouhavě sušit nemusíte a snesou i sušičku.

Nic není na věky

Mějte ale vždy na paměti, že i když budete dodržovat všechny předepsané procedury, vlastnosti vašeho outdoorového oblečení nevydrží na věky. V případě zjištění, že funkční vlastnosti (hlavně voděodpudivost) se zhoršily, přichází na řadu impregnace.

Jde v podstatě o nástřik speciálního prostředku na svrchní část po předchozím vypraní. Použijte ověřený a výrobcem oblečení doporučený impregnační prostředek. Všeobecně se traduje, že například bundu je třeba impregnovat po 3 až 4 praní a tuto činnost pak pravidelně - nejlépe po každé sezoně - opakovat. Není však třeba impregnovat oblečení nové.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod