Svilušky jsou schopny zlikvidovat jakoukoliv rostlinu. Jak je poznáte a jak se jich zbavíte?

 Zahrada 
10. června 2018 10:02 / Kateřina Kofroňová
  3
📷
4 fotografie v galerii
Drobných broučků si v počátku nemusíte ani všimnout Shutterstock
Tohoto nevítaného škůdce se obává řada zahrádkářů a milovníků rostlin. Svilušky patří dokonce mezi nejobávanější hmyz, jelikož dokáží zničit bez legrace celou úrodu a zahubit všechny pokojové rostliny. Právě teď je navíc období, kdy se s nimi můžete setkat, a proto byste měli vědět, jak je poznáte a jakým způsobem se jich zbavíte.

Svilušky milují horký letní vzduch, a proto byste s přicházejícím letním obdobím měli dbát na zvýšenou kontrolu rostlin, a to zejména tehdy, jsou-li pravidelně letněny venku. Většina svilušek sice přes zimu zahyne, ale na jaře se z vajíček vylíhnou noví jedinci, kteří mají schopnost se nezvykle rychle množit. Venku vám s jejich likvidací pomohou jejich přirození predátoři, ve vnitřních prostorách, jako jsou hydroponické zahrádky, skleníky nebo i pokoje ve vašem bytě, je to jen na vás.

V našem článku se dozvíte, jak chránit svou zahradu před napadením sviluškami, ale i jak tohoto škůdce rozpoznat a jak jej co nejefektivněji vyprovodit ze své zahrádky. A jak se zbavit i dalších škůdců jsme psali zde.

Jak svilušku poznáte

Sviluška je velmi drobný roztoč, který dorůstá velikosti asi půl milimetru. Lidským okem je tedy tento škůdce viditelný, ale pouze v případě, že se jej snažíte najít. Svilušky mají osm nohou a mohou být červené, hnědé nebo i světle zelené. Jakmile začne být chladněji a zkrátí se den, změní samičky barvu na jasně červenou, přestanou se živit, klást vajíčka a naopak začnou vyhledávat úkryt.

Většinou se schovají v pěstebním médiu, kde se několika z nich podaří přezimovat a na jaře naklást nová vajíčka. Proto je velmi důležité před výsadbou celý pěstební prostor vyčistit a použít nový substrát, nebo ten starý opravdu důkladně ošetřit proti škůdcům.

Jak poznat napadení rostlin sviluškami

První, čeho si můžete všimnout, jsou narušené listy, ze kterých svilušky vysávají buněčnou šťávu. Napadené buňky listů posléze odumírají a vy si můžete všimnout tmavých skvrnek na horní straně listů. Někdy lze tento stav zaměnit i s nedostatkem živin. Když budete chtít svilušku najít, hledejte raději na spodní straně listů a stoncích než na květech či plodech. K ruce si pro jistotu vezměte lupu.

Co na ně platí

Hlavní je jednat rychle. Svilušky jsou schopny se rozmnožit tak rychle, že během několika málo týdnů mohou zahubit celou vaši zahrádku. Jedna jediná samička je schopna během svého života naklást až 100 vajíček, ze kterých se během 3 dnů líhnou noví jedinci. Ti jsou za týden schopni již sami klást vajíčka. Těmito kroky můžete zakročit ihned:

  • důkladně všechny rostliny prozkoumejte a oddělte napadené kusy od zdravých – nesmí se nijak dotýkat, aby nemohly svilušky přelézat
  • rostlinky se žlutými listy a pavučinkami okamžitě zlikvidujte
  • oblepte okraje květináčů lepící páskou, aby přesahovala přes okraj – zabráníte tím migraci svilušek
  • před vstupem do pěstírny si důkladně omyjte ruce a vyměňte oblečení, pokud jste již přišli se sviluškami do kontaktu
  • zbylé rostliny omyjte silným proudem vody, který může zatím neviditelné svilušky shodit z listů a některé i zahubit
  • zvyšte vlhkost vzduchu alespoň na 60 % a rostliny pravidelně roste – svilušky nemají vlhko rády

S napadením se ale musíte vypořádat ještě další cestou a je jen na vás, kterou zvolíte. Buď můžete použít chemické prostředky, které jsou sice vysoce účinné, ale často zahubí i to, co byste nechtěli. Vhodnější variantou tudíž mohou být insekticidní prostředky na přírodní bázi, a nebo dokonce aplikace přirozeného predátora, jako například berušky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47