Co dělat, když vaši zahradu sužuje sucho? Máme pár dobrých rad

 Zahrada 
03. června 2018 10:22 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Sucho je pro zahrádkáře těžké období Shutterstock
Sucho trápí drtivou většinu českých zahrádkářů. Tam, kde občas zaprší, se většinou jedná o krátké přívalové deště, které půdě rozhodně nedají to, co mírnější a dlouhodobější srážky. Naštěstí existuje několik rad, jak zahrádce pomoci sucha přečkat.

Sucho je už na mnoha místech tak markantní, že obce a města vydávají zákaz napouštění bazénů či zalévání zahrad pitnou vodou. Jenže jak to vyřešit, když i zahrada potřebuje vláhu? Je zcela zjevné, že je na čase naučit se vodou hospodařit. Poradíme, jak na to.

Chytejte dešťovku

I když se může na první pohled zdát, že není co chytat, protože neprší, tak zoufalá situace zase není. Jednou za čas vždycky sprchne a je třeba být na tuto situaci pořádně připraven.

Pořiďte si sudy, kádě na vodu a další nádoby. Jakmile začne pršet, snažte se, aby ani kapka nepřišla nazmar. Nádobu dejte pod okap, ať vám do ní steče co nejvíce vody. Pak pomocí ponorného čerpadla nebo kýblů vodu přelévejte do dalších nádob. Během jediné přeháňky jste takto schopni nachytat stovky litrů.

Zalévejte chytře

Dost vody dokážete ušetřit i tím, když zvolíte správný čas na zalévání. Dopřejte svým výpěstkům na zahradě vláhu ideálně brzy ráno nebo pak naopak pozdě večer.

Když zaléváte zahradu v době, kdy je slunce příliš silné, voda se z půdy podstatně rychleji odpařuje a vaše květiny či zelenina stihnou spotřebovat jen část vláhy. Zbytek se vypaří. Podle odborníků zaléváním brzy ráno či pozdě večer ušetříte až 30 procent vody, což už se rozhodně vyplatí.

Motyka či vidle - nečekaný pomocník

Už naši předkové znali fígl, jak dodat zahradě vláhu i bez vody. Jednoduše si vzali do rukou motyku či vidle a půdu prokypřili.

Jakmile motykou proškrábnete vrchní vrstvu zeminy, přerušíte v půdě kapiláry, které odpařování půdy vlastně napomáhají. A ve spodní vrstvě, tedy u kořenů, kde rostlina vodu nejvíce potřebuje, se pak voda lépe udrží.

Pomocí vidlí zase můžete povrch zeminy zamulčovat třeba čerstvě posekanou trávou, slámou nebo kůrou. Záleží, co máte k dispozici. Odpařování vody to také částečně zabrání, navíc mulč udusí plevel. O mulčování trávou jsme psali například zde.

Vytvořte rostlinám stín

Někdy také pomůže, když rostliny mírně zastíníte. Nejlepší je, když k tomu využijete přírodní materiály - třeba rákosové rohože. Nad rostlinami můžete natáhnout jako plachtu také třeba slabou jutu.

Rostliny budou mít stále dost světla, ale nebudou tolik vystaveny spalujícímu žáru slunce. Horka tak budou snášet podstatně lépe a postačí jim o něco slabší zálivka.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008