Je dobré spát s vaším psím mazlíčkem v posteli? Ano, či ne?

 Mazlíčci 
04. června 2018 16:02 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Měli bychom psům zakázat skákat na postel? Shutterstock
S některými páníčky spí jejich psí mazlíčci v posteli každou noc. Jiní mají zase zakázáno na postel položit byť jen tlapku. Co je pro nás ale vhodnější? Přispívá to ke kvalitnějšímu spánku nebo to naopak škodí? Zde je několik názorů.

V žádném případě

Existuje studie, která pozorovala skupinu lidí za účelem zjistit, jak ovlivňuje kvalitu spánku přítomnost psa v místnosti. Původní předpoklad byl, že nás psi v ložnici ruší a budí ze spánku. To dává smysl obzvláště v případě, pokud váš pes rád v noci pochoduje a drápky mu při tom ťukají o podlahu. Po testování se ale ukázalo, že kvalita spánku byla úplně stejná ať už se psem nebo bez. Samozřejmě pouze v případě, že u sebe nemáte štěňátko. To se s velkou pravděpodobností příliš nevyspíte.

Lidský spánek byl ale méně kvalitní, když s majiteli spal pes přímo na posteli. Pro psy byly výsledky opačné, ti spali se svými páníčky lépe. Jestli si tedy chcete užít dobrý, regenerační spánek, měli byste psovi lezení do postele odepřít.

Spíše ne

Jsou ale i další argumenty, proč není nejlepší nápad brát si k sobě psa na postel, kromě přerušovaného spánku. Za prvé jejich chlupatá tělíčka jsou zdrojem alergenů, takže když se uvelebí pod pokrývkami, roznášejí kolem sebe částečky, které potom dýcháme. A to ještě nemluvíme o blátě a dalších nečistotách, které na sebe nasbírají během dne.

Další věcí jsou občasné nehody. Obzvláště se štěňátky se nám může přihodit, že musíme uprostřed noci vstát, svléct povlečení i prostěradlo, hodit všechno do pračky a hledat si jiné místo na spaní pro zbytek noci. Posledním kritériem, které je třeba zvážit, je, že pokud odmalička nebudete pejskovi přístup na postel zakazovat, později svoje rozhodnutí už jen těžko změníte, když si na posteli zvykne lehávat.

Pozitivní stránky

Když se na problém, ale podíváme z druhé strany, najdeme i hlasy, které argumentují opačně. Když váš mazlíček spí s vámi na posteli, dělá ho to šťastným, vás to uklidňuje, a navíc posilujete vzájemné pouto. Tento kontakt snižuje úzkost a zajišťuje pocit bezpečí. Psi mají lepší sluch, a proto se vzbudí při jakémkoliv neobvyklém zvuku, takže můžete klidně spát až do rána.

Možná tedy sdílení lůžka s vaším čtyřnohým mazlíčkem není pro každého. Jestli to ale dělá vás a vašeho mazlíčka šťastné, klidně v tom můžete pokračovat. Pokud má váš pes všeobecně problémy s poslušností, čtěte naše tipy, jak to změnit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve