Největší chyby při věšení obrazů. Dopouštíte se jich také?

 Dům 
04. června 2018 12:06 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Umístit obraz není žádná věda, stačí jen znát několik zásad Shutterstock
I když je někdy skvělé porušit pár designových pravidel a docílit tak něčeho úplně nového, toto pravidlo tak úplně neplatí při věšení obrazů. Když je pověsíte špatně, místnost nebude vypadat rebelsky, ale prostě jen špatně. Čtěte, zda některá z těchto chyb náhodou právě nevisí u vás doma.

Chyba je věšet obrazy příliš vysoko

Tuhle chybu vídáme nejčastěji. Může se to zdát triviální, ale když pověsíme obraz příliš vysoko byť jen o několik centimetrů, rozhodí to dojem z celé místnosti. Co to ale vůbec znamená příliš vysoko? V každé domácnosti to ovlivňují různé faktory. Záleží na tom, kam obraz přijde, nad čím bude viset, jak vysoké jsou stropy a podobně. Proto neexistuje žádné obecné pravidlo, kam zatlouct hřebík. Existuje ale několik tipů, které vám mohou pomoct zjistit, jestli jste dekoraci pověsili moc vysoko.

Jednoduchý návod

Pamatujte si návod: jeden a půl metru na střed. Jak už bylo řečeno, různé domovy si žádají různá řešení, ale od tohoto čísla se můžete odpíchnout. Znamená to, že byste měli zkusit pověsit umělecké dílo metr a půl nad podlahu. Udělejte pár kroků dozadu a zkontrolujte, jak to vypadá z větší vzdálenosti.

Další metodu můžete vyzkoušet sami na sobě. Vyzkoušejte, zda se vám na obraz pohodlně dívá, když před ním stojíte jako byste byli v galerii. Pokud musíte zaklánět hlavu nebo se dívat nahoru, abyste se zaměřili na detaily, máte jej pravděpodobně příliš vysoko.

Řiďte se podle nábytku

Také si můžete pomoci kusem nábytku, nad kterým obraz bude viset. Jestli je to pohovka nebo čelo postele, spodní část obrazu by měla viset patnáct až dvacet centimetrů nad nimi. Zase bude záležet na velikosti obrazu a místu mezi obrazem a stropem, ale můžete začít tímto a potom opět poodstoupit dozadu a podívat se, jak dílo v této výšce vypadá. Teď už víte, kam umění pověsit. Jestli nerozumíte obrazům, zde je několik tipů, co si doma vystavit místo nich.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47