Jak pečovat o dešťovou vodu, aby nezapáchala a zůstala čistá

 Zahrada 
16. června 2018 10:16 / Marcela Plachá
  6
📷
4 fotografie v galerii
Voda v nádobách se venku rychle kazí Pixabay
Sucho trápí nejen zahrádkáře. Stále více lidí běžně využívá dešťovou vodu na zalévání, umývání auta, ale třeba i ke splachování. V plastových nádržích ale voda často zelená a hnije. Jak tomu zabránit?

Dešťová voda vám může ušetřit spoustu výdajů za vodu. Kromě zalévání zahrady se dá dešťová voda použít i v domě jako užitková voda pro WC a praní! Pokud ale používáte dešťovou vodu pouze na zalévání zahrady, vystačíte si s obyčejným plastovým barelem. Mezi zahrádkáři jsou v poslední době doslova hitem tzv. IBC kontejnery. Tyto tisícilitrové plastové nádoby v pozinkované kleci využívají zahrádkáři nejčastěji jako nádrže pro závlahovou vodu. Bohužel ale voda v plastových barelech může časem začít zapáchat nebo se v ní zabydlí nevítaní živočichové. 

Zelená nemusí vadit

Pokud dešťová voda v nádrži trochu zezelená, nemusíte se s ní nijak trápit. Pro zalévání je vhodná i mírně zelená či zakalená voda. Venkovní nádrže, které slouží ke sběru vody jen na zavlažování zahrady, proto nepotřebují speciální filtraci, ale i v tomto případě je důležité zabezpečit nádobu tak, aby do ní nepadalo listí a jiné nečistoty. Užitečné je víko s otvorem na okapovou rouru, aby se v nádrži nerojili komáři. 

 

Pozor na slunce

Úskalí je také ve slunci. Nádrž je vystavena poměrně vysokým teplotám a má k ní přístup světlo. To podporuje množení různých mikroorganizmů. Proto se většinou voda z povrchových nádrží používá pouze na zalévání.  Dešťová voda by ale neměla být skladována příliš dlouho. Například během letních dovolených, kdy jste mimo domov, je lepší nádrž úplně vyprázdnit. Při vyprázdnění nádrže je dobré případně vyčistit i přívodní potrubí, ve kterém by se za nějaký čas množily bakterie. Když necháte vodu ve venkovní povrchové nádrži příliš dlouho, může dokonce i začít hnít. 

Čištění

Proti hnití a mikroorganismům pomůže nejen zavírání nádob s vodou, ale také častá výměna vody a čištění. Pro zničení mikroorganismů ve vodě můžete využít UV lampy. Je to však nákladné. Důležitá je i údržba nádrže a filtrů. Je nezbytné čistit nátokové filtry, hlavně po každém velkém dešti a obzvláště na podzim, kdy ve vzduchu poletuje listí. Prachové a pylové částice se ale dostanou do nádrže i přes filtry, proto doporučujeme nádrž dvakrát za rok čistit tlakovou vodou a ideálně i kartáčem ručně v nádrži. Zkalenou vodu přitom odsávat malým kalovým čerpadlem.

Pozor na chemii

Vodu na zalévání zahrady můžete vyčistit také pomocí různých speciálních preparátů, které se dají běžně koupit na trhu. V minulosti se hojně využívala modrá skalice. Ta ale může ublížit i živočichům, kteří do vody patří. Mnohem vhodnější je vápno. Zahrádkáři vápno využívají i k vnitřnímu nátěru nádob na vodu. Pokud již máte nádrž plnou vody, která zapáchá, je třeba ji vylít a nádrž řádně vyčistit.

Dešťová voda pro domácnost

V případě, že budete dešťovou vodu využívat i v domácnosti, neměla by teplota skladované vody překročit 16 °C. U vyšší teploty hrozí množení bakterií a kažení vody. Ideálně je proto dobré nádrže na dešťovou vodu skladovat pod zemí (zakopané), kdy vám půda požadovanou teplotu zajistí. Důležitá je také filtrace vody. Ideální jsou minimálně tři filtry. 

Instalace nádrže nad povrch je levnější, ale umožňuje jen krátkodobější skladování vody. Výhodou podzemní nádrže na dešťovou vodu je, že v ní můžete vodu skladovat dlouhodoběji. Další možností je samonosná nádrž na vodu, která se jen postaví na základovou desku a za napouštění vody se obsype zeminou nebo štěrkem. O využívání dešťové vody jsme psali také zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve