Poranili jste se na procházce a nemáte náplast? Najděte si tuto rostlinu

 Ostatní 
18. června 2018 10:26 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Šťovík je bylina, která se dříve používala při vaření Pinterest
Pro někoho je to plevel a také rostlina, která si roste tam, kde o ni nestojí. Přitom je nejenom chutný, ale také léčivý a hojivý. To je i případ šťovíku. Až budete příště zase na procházce nebo se budete chystat sekat trávník kolem vašeho domu, nejprve se pořádně rozhlédněte, zda někde neuvidíte šťovík.

Tato planá bylina je úžasnou zásobárnou cenných látek, navíc dříve byla hojně využívána jako zelenina.

Spousta vitaminů

Tato léčivka je bohatá na vitamin C, organické kyseliny, kyselinu šťavelovou a četné antrachinonové deriváty. Šťovík čistí krev, dezinfikuje ústní dutinu a hojí lupénku. Obsahuje vápník, který je důležitý pro kosti. Podporuje trávení a pomáhá rozpouštět hleny a posiluje imunitu, bojuje proti vzniku nádorů. Zevně ho můžeme používat k obkladům na kožní onemocnění či k ošetření různých poranění a neduhů. Čerstvé mladé lístky můžete jíst syrové. Žvýkání lístků této bylinky působí hojivě na afty, bolavé dásně i opary.

Čaj na nespavost

Ze šťovíku si také můžete připravit i detoxikační čaj. Potřebujete 1 lžičku listů šťovíku, 1 lžíci kopřivových špiček, 1 lžíci pampeliškových listů, 0,5 litu vroucí vody. Léčivky přelijete vroucí vodou a vše nechejte 15 minut louhovat, poté scedíte. Odvar je vhodné popíjet po dobu deseti dnů. Šťovíkový čaj je také skvělým prostředkem proti nespavosti.

Hojivé obklady

Ze šťovíku si také můžete připravit obklady na lupénku. Paličkou na maso pořádně rozklepejte listy i oddenky a vzniklou kaši přiložte na postižená místa. Zavažte šátkem a vše nechejte hodinu působit. Lístky šťovíku stejně tak mohou posloužit jako náplast a desinfekce v jednom. Jednoduše převažte krvácející ránu lístkem a nechejte asi půl hodiny působit. A úžasné hojivé vlastnosti má i aloe-vera. O tom, jak ji pěstovat a správně využívat, jsme psali zde.

Vynikající v kuchyni

Mladé lístky šťovíku (ať syrové, dušené či pečené) jsou výbornou součástí polévek, salátů či zeleninových směsí. Jak už tu zaznělo, nejvhodnější jsou mladé křehké listy, ideálně z rostlin, které ještě nekvetou. Vzhledem ke své vyhlášené kyselosti se používá hlavně na dochucení, v rozumném množství.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve