Nechte kropení trávníku na technice! Pořiďte si automatické zavlažování

 Zahrada 
22. června 2018 12:19 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pomocí ovládací jednotky nastavíte čas, kdy chcete zavlažovat Shutterstock
Pokud nechcete na zahradě trávit hodiny zaléváním trávy, pořiďte si automatické zavlažování. Jen s jeho pomocí docílíte optimální a rovnoměrné závlahy. Automatický závlahový systém se instaluje pod povrch. Funguje na principu výsuvných postřikovačů, které se montují v rovině terénu.

Bez spuštění zavlažovacího procesu je pouhým pohledem v trávníku téměř neuvidíte a rozhodně se nemůže stát, že o ně zakopnete. Vysouvají se totiž až při zavlažování, a to pomocí tlaku vody. To má své výhody při sekání a další údržbě zahrady.

Zásah nepoznáte

Instalaci zavlažování je nejvýhodnější provádět před realizací zahrady. Možná je však i u již stávajících zahrad. Nemusíte se bát, že se hotový trávník instalací poničí. Většina firem má speciální postup, při němž sejme travní drn a vytvoří úzké drážky, do kterých se následně ukládá rozvodné potrubí. Po instalaci se drážky zasypou a trávník se položí zpět. Zásah na zahradě je tedy téměř neznatelný.

Zdrojem vody pro zavlažování může být studna, nádrž na vodu, vodoteč nebo i rybník. Pokud není možná ani jedna varianta, lze pořídit nádrž na dešťovou vodu v kapacitách 200 – 24 000 litrů. Využití této vody je nejenom ekologické, ale také ekonomické. Jak pečovat o dešťovou vodu, aby nezapáchala a byla čistá, jsme psali zde

Důležitá je také ovládací jednotka, kterou lze ovládat i přes chytré telefony. Dopředu je možné nastavit přesný čas zavlažování. V případě potřeby je možné přes telefon nastavení změnit. Závlaha by měla probíhat v pozdních večerních hodinách nebo brzy ráno.

Kam s ní?

Ovládací jednotku můžete umístit dovnitř domu i ven, je totiž chráněna proti stříkající vodě. Na trhu také narazíte na speciální typy, které jsou propojeny přes dálkové ovládání s měřičem vlhkosti země. Přístroj vyhodnotí zaslané informace a sám nastaví potřebný druh zavlažování. Tato vychytávka může hrát roli v konečném účtování. Majiteli totiž ušetří značnou část nákladů za vodu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47