Chystáte se sbírat třešně? Tak to vám přijde vhod fígl, jak je snadno zbavit pecek

 Ostatní 
22. června 2018 14:45 / Marie Popelková
  6
📷
4 fotografie v galerii
Vypeckovat třešně lze i bez zbytečného nepořádku Internet
Sezona třešní vrcholí a tak se v nejedné domácnosti řeší problém, jak toto chutné ovoce co nejjednodušeji vypeckovat, případně jak plody zbavit červů. Na obojí existují velmi jednoduché fígle. Když si je osvojíte, bude odpeckovávání doslova hračka.

Z třešní jsou vynikající džemy a marmelády, skvěle se hodí na bublaniny, jiní z nich zase připravují výborné šťávy či sirupy. Pokud se chystáte třešně zavařovat, můžete to letos zkusit i jinak než v obřím zavařovacím hrnci. O alternativních metodách zavařování jsme psali zde.

Během jakékoliv úpravy třešní ale obvykle narazíte na jeden problém - jak obrovské množství natrhaných třešní odpeckovat a zbavit červů. Nemusíte si hned pořizovat nějaké drahé zařízení, třešně zvládnete snadno odpeckovat i sami doma, a to bez jakýchkoliv speciálních potřeb.

Snadné odpeckování

Způsobů, jak jednoduše třešně odpeckovat a přitom si doma v kuchyni nenadělat nepořádek v podobě červených stříkanců, existuje hned několik. My vám prozradíme dva z nich.

Láhev a čínské hůlky

K prvnímu způsobu odpeckování vám bude stačit jedna prázdná láhev s užším hrdlem a jeden pár tradičních čínských hůlek na jídlo.

Třešeň zbavte stopky a položte ji na hrdlo láhvě tak, aby směřovala částí, kde dříve byla stopka, nahoru.

Pak vemte dřevěnou či bambusovou hůlku a propíchněte třešeň skrz naskrz. Pecka propadne do láhve a vám zůstane v prstech vypeckovaný plod.

Trychtýř a brčko

Na podobném principu je pak založen i druhý postup, jen budete potřebovat jiné pomůcky - trychtýř a brčko, připadně špejli.

Opět třešeň zbavte stopky a stejným způsobem jako u láhve ji vložte do trychtýře. Pod něj si nachystejte misku na pecky. Brčkem pak třešeň propíchněte a máte hotovo. Pokud je brčko příliš měkké, můžete ho zpevnit tak, že do něj dáte kus špejle.

Jak třešně zbavit červů

Na třešních si pochutnávají nejen lidé, ale bohužel i červíci. Pokud se jich chcete snadno a rychle zbavit, vyzkoušejte tento postup. Patří mezi ty nejosvědčenější.

Do větší nádoby (podle množství třešní) nalijte vodu a buď ji osolte nebo do ní přilejte ocet. Obojí červům silně vadí. Výsledkem tohoto fíglu je, že pokud v plodech nějací červi jsou, zaručeně vyplavou ven. V lázni ponechejte ovoce přibližně dvě až tři hodiny.

Stačí pak jen vodu s červy vylít, třešně propláchnout a máte jistotu, že už v nich žádný cizopasník není. A nemusíte se bát - jakmile třešně propláchnete, vůbec nepoznáte, že se nějakou dobu máčely v osolené či octové vodě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008