I vaření brambor má svá pravidla. Neničte kvůli častým chybám jejich chuť

 Ostatní 
24. června 2018 12:00 / Marie Popelková
  11
📷
4 fotografie v galerii
Správně uvařené brambory jsou chutné a zdravé Shutterstock
Brambory jsou u nás nejčastější přílohou teplých pokrmů. Člověk by řekl, že na jejich přípravě není co pokazit. Jenže i tak jednoduchá věc, jako je uvaření brambor, má svá pravidla. A řada lidí se kvůli několika chybám zcela zbytečně ochuzuje nejen o chuť, ale i zdraví.

Není brambora jako brambora. A to doslova. I kvůli tomu prakticky neexistuje přesný návod, jak dlouho brambory vařit, aby nebyly rozvařené či naopak nedovařené. Každá odrůda vyžaduje jinou dobu vaření. Nejlepší jsou samozřejmě domácí brambory. O tom, že je lze pěstovat i na balkoně, jsme psali zde. Obecně lze brambory rozdělit na tři typy:

  • Brambory typu A – s protáhlým tvarem a hladkou slupkou. Jsou vhodné na bramborový salát a loupačku.
  • Brambory typu B – polopevné, lze je zpracovat na mnoho způsobů – do salátu, na guláš, jako přílohu i restované.
  • Brambory typu C – s drsnější slupkou, více škrobovité až moučnaté. Hodí se na knedlíky, bramboráky či kaši.

Jak uchovat vitamin C a další látky

O pozitivním vlivu brambor na lidský organimus není pochyb - tato plodina obsahuje bohatý zdroj polysacharidů, vlákninu, fosfor, hořčík, draslík i vitamin C či vitaminy skupiny B.

Pokud chcete cenné látky co nejvíce uchovat i ve vařených bramborách, je třeba dodržet tři zásady - pokud možno je vařte ve slupce, vždy je zalijte jen vřelou vodou a pokud to jde, vařte je v celku.

V bramborách vařených ve slupce zůstane až 90 % původního obsahu vitaminu C. V oloupaných a rychle uvařených bramborách (to zajistíte tím, že je zalijete vřelou vodou) zůstane vitaminu C necelých 80 %. Ohříváním brambor pak klesá obsah vitaminu C jen na 40 % a při nakrájených bramborách je obsah vitaminu C pouhých 20 %.

Jak brambory správně vařit

Pokud si brambory připravujete dopředu, nikdy je nenechejte dlouho ležet ve vodě, aby se neuvolnily minerály a vitaminy rozpustné ve vodě.

Pak dejte brambory do osolené a případně kmínem dochucené vroucí vody. Snažte se vybírat brambory přibližně stejné velikosti, aby se uvařily za stejný čas. Jak už bylo řečeno, horká voda zkracuje dobu vaření brambor a pomáhá tak zachovat vitamin C ve vetším množství.

Uveďte brambory do prudkého varu. Několik minut vařte prudce, pak plamen zmírněte, seberte pěnu a brambory nechte probubláváním dovařit.

Co se týká soli, na 1 kilogram brambor přidejte asi 1 polévkovou lžíci soli.

Co s uvařenými bramborami

Jakmile budou brambory uvařené, okamžitě je slijte. Nikdy nenechávejte brambory louhovat ve vodě déle, než je to nutné, opět byste zbytečně přišli o obsažené cenné látky (např. vitamin C).

Brambory můžete nechat v hrnci, ale nikdy je nepřiklápějte pokličkou, protože by zlojovatěly a jako příloha by byly nepoužitelné.

Pokud chcete brambory ještě ochutit, výborně se k nim hodí rozpuštěné máslo, do kterého přidáte nasekanou petrželku.

Bramborová kaše

Někdo si rád pochutná na bramborové kaši. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když uvařené brambory našťoucháte pomocí šťouchadla. Nalijte si do hrníčku mléko a přidejte k němu kousek másla (na kilo brambor cca 100 g, lze použít i olivový olej) a nastrouhaný muškátový oříšek. Hrníček dejte ohřát na asi 1 minutu do mikrovlnné trouby.

Obsah hrníčku poté postupně zašlehejte pomocí metličkového mixéru do brambor. Nikam nespěchejte, tekutinu přilévejte opravdu postupně, aby vám nevznikla promočená břečka. Nakonec kaši dochuťte solí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008