O kvalitě spánku nerozhoduje jen postel či rošt. Roli hraje i jedna opomíjená drobnost

 Dům 
16. července 2018 16:58 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Komfort spánku závisí i na prostěradle Shutterstock
Když se mluví o dobrém spánku, obvykle se ve všech pádech skloňuje výběr dobré postele matrace a roštu. Jenže to je jen jedna část. I když je kvalitní postel klíčová, dobrý spánek zajišťuje i něco jiného, co lidé často přehlížejí.

Je bez diskuze, že výběru postele, matrace a roštu je třeba věnovat opravdu hodně pozornosti. Například o tom, jak vybrat matraci pro alergika, jsme psali zde. Jenže důležité je i to, v čem spíte. Najde se sice hodně lidí, kteří výběr ložního prádla nepodceňují, ale to je obvykle jen v souvislosti se samotným povlečením. Nad výběrem prostěradla se už tolik lidí nezamýšlí. A to je velká chyba.

Prostěradlo je často neprávem opomíjeno jako něco nedůležitého. Přitom právě prostěradlo má důležitý úkol - jednak chrání matraci a jednak podle zvoleného materiálu nás může v noci příjemně chladit či naopak zahřívat, o schopnosti odvádět pot ani nemluvě.

Chránič matrace

Pokud se rozhodnete investovat nemalé peníze do opravdu kvalitní matrace, měli byste uvažovat i o pořízení chrániče matrací. Jde o jakousi obdobu prostěradla, ale používá se pod něj.

Chránič matrací je v podstatě tenká prošitá deka, kterou k matraci upevníte pomocí gumiček v rozích. Ty zajistí, že bude chránič pevně na svém místě a nebude se shrnovat. Díky této vychytávce výrazně ochráníte matraci před opotřebením, protože její povrch nebude tolik namáhán.

Nepromokavá úprava

Nepromokavou úpravu prostěradla ocení zejména rodiče malých dětí, které ještě nejsou  přes noc stoprocentní, ale hodí se i v případě, že doma pečujete o starého a nemocného člověka.

Praktičnost nepromokavé úpravy prostěradla spočívá v tom, že je tento kousek ložního prádla opatřen takzvaným PUR zátěrem. K dostání je ale mnoho druhů. Je třeba si rozmyslet, co přesně od takového prostěradla očekáváte. Vyrábí se ve všech možných rozměrech a některé firmy vám ho vyrobí i na míru, pokud například potřebujete nějaký atypický rozměr.

Nepromokavé prostěradlo může být hebké a jemné, má výborné termoregulační vlastnosti, je vhodné i pro alergiky, je nenáročné na údržbu - můžete ho klidně prát v pračce a sušit v sušičce, není třeba ho žehlit a má i spoustu dalších pozitiv.

Materiál prostěradla

Dnes lze sehnat prostěradla z různých materiálů. Každý si tak může vybrat, co mu nejlépe vyhovuje.

Bavlna - bavlněné prostěradlo je nestárnoucí klasika. Jde o nejvyužívanější materiál, který je příjemný k pokožce. Je to měkký a pružný materiál, který se vyznačuje velmi dobrou prodyšností a savostí.

Froté - k výrobě froté se používá také bavlna, ale povrch tohoto materiálu je oproti klasické bavlně ještě měkčí a hřejivější. Oceníte ho zejména v zimě, ale pokud jste zimomřiví, klidně ho můžete používat celoročně. Vyznačuje se vyšší savostí.

Jersey - prostěradla jsou vyrobena ze 100% bavlny a jsou velice hebká a příjemná na dotek, ačkoliv nejsou tak nadýchaná jako froté prostěradla. Jsou vhodná hlavně v teplejším období, jelikož nejsou příliš hřejivá.

Satén - tento materiál ocení horkokrevní lidé. Pro ty je saténové prostěradlo ideální volbou - má totiž schopnost tělo ochladit. Satén navíc dodá každé ložnici nádech luxusu.

Mikrovlákno - prostěradla z mikrovlákna jsou velice hebká, jemná a příjemná. Jsou vyrobena z kvalitního 100% PES vlákna, které je vhodné i pro alergiky. Mezi další výhody patří rychlé schnutí materiálu a výborná hřejivost.

Rozměr prostěradla

Při výběru prostěradla dbejte především na rozměr postele, na kterou jej pořizujete, aby se vám nestalo, že jej nakonec nepovlečete.

Jak vybrat správný rozměr napínacího prostěradla? Například na matraci o rozměrech 180/200 cm je určeno prostěradlo 180/200 cm. Na jednolůžkovou matraci je určeno prostěradlo 100/200 cm (i pro matrace o rozměru 90 cm).

Berte ohled i na výšku matrace. Pokud totiž máte opravdu vysokou matraci, je lepší si pořídit o něco větší prostěradlo nebo zvolit dostatečně pružný materiál. V opačném případě se vám může stát, že i při sebemenším pohybu vám prostěradlo z rohů matrace sklouzne a vy se ráno místo na prostěradle probudíte na holé matraci. Velkou pružností oplývá materiál jersey - dá se pohodlně natáhnout až o 25 % své původní velikosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod