Páchne vašemu psovi z tlamy? Může jít o závažnou nemoc

 Mazlíčci 
09. července 2018 09:09 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
O domácího mazlíčka je nutno pečovat ve všech směrech Shutterstock
Na rozdíl od nás to mají psi docela složité. Nemohou si čistit chrup a co se týče dentální péče, jsou na nás zcela závislí. Ovšem ne vždy musí zápach značit nedostatek hygieny.

Je jasné, že po fialkách psovi dech nikdy vonět nebude. Pokud jim tedy pravidelně nečistíme zuby nějakou speciální pastou. Zároveň by ale neměli ani páchnout. Psi mají svůj specifický zápach, který by se v průběhu života neměl nijak výrazně měnit.

Varovné signály

Pokud si ale všimnete, že váš pes najednou jinak „voní“, rozhodně nad tím nemávejte rukou. Co nejdříve byste jej měli vzít k veterináři, aby zvíře důkladně vyšetřil a nabídl vám možné řešení případných zdravotních obtíží. Za zápachem z psí tlamy se mohou skrývat problémy se žaludkem a trávením, také ledvinové či jaterní poruchy nebo ušní infekce. V posledním jmenovaném případě byste problém poznali i podle velmi nepříjemného zápachu (případně i výtoku) z uší.

Pokud přes léto koupete psa ve venkovních vodách, pak nemusí být zánět ničím výjimečným. Je však nutné jej co nejdříve léčit. Většinou bohatě postačí týdenní aplikace speciálních kapek do uší. Problém v žádném případě nepodceňujte, dlouhodobý neléčený zánět uší může u psa způsobit i postupnou ztrátu sluchu.

Problémy se zuby

Nejčastějším odhaleným problémem při zápachu je však parodontóza, zánět dásní nebo zkažený zub. V tomto případě by nás však již měly varovat nateklé až krvavé dásně či žlutohnědý povlak na zubech. Přičemž nejčastěji na zubní obtíže trpí malá a střední psí plemena. Na druhou stranu, právě u těchto plemen je poměrně snadné o chrup pečovat. Jde jen o to pustit se do toho a vydržet.

Pravidelnost je základním stavebním kamenem úspěchu. Nepotřebujete žádné zubní pasty, postačí jen vhodný kartáček pro vašeho psa a můžete se do dentální hygieny pustit. Seženete i kartáčky, které se navlékají na prst a čistění psí tlamy je tak mnohem snazší. Samotné čistění sice již vzniklý zubní kámen neodstraní, ale působí preventivně, proto je nutná i ta pravidelnost. Bez té to fungovat nebude.

Psí zubař

V případě již vzniklého zubního kamene je nutné navštívit specialistu, který se o zdravý chrup pejskovi postará. V drtivé většině případů je nutné dát psovi narkózu a chrup vyčistit ultrazvukem. Pokud proti nelibému zápachu ani toto nepomůže, je nutné podrobit zvíře dalším vyšetřením. Zvlášť v případě, kdy krom zápachu z úst, trpí i nadýmáním. V takovém případě je velmi pravděpodobné, že bude třeba vyšetřit některý z vnitřních orgánů. Často postačí třeba jen dieta, ale někdy může být léčba náročnější.

Správná strava

Velkou roli ve vůni vašeho psa hraje pochopitelně i to, jaké krmivo dostává. Pokud nemá příliš kvalitní stravu, přejídá se nebo dostává lidské jídlo „od stolu“, bude možná třeba jen nastavit správné stravování. Případně psí krmivo vyměnit za takové, které mu bude více vyhovovat. Avšak zápach z úst ani nadýmání nepodceňujte. Ve vážných případech může ukázat i na velmi nebezpečnou a život ohrožující torzi žaludku. U banálních diagnóz pak můžete vyzkoušet i přírodní léčbu, která často velmi dobře funguje.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod