Skvělé rady, jak doma nahradit chybějící suroviny k vaření

 Ostatní 
16. července 2018 09:47 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V případě nouze lze nahradit vejce, mléko i smetanu Shutterstock
Občas se to stane snad každé hospodyňce - pustí se do vaření či pečení a najednou zjistí, že jí nějaká ingredience chybí. Nemusíte hned spěchat do obchodu, mnohdy se některé suroviny dají docela snadno nahradit něčím jiným.

Cukr moučka

Chystáte se posypat čerstvě upečenou bábovku a najednou zjistíte, že vám chybí moučkový cukr? Nevadí, stačí, když máte po ruce alespoň krystalový nebo krupicový. Nasypte si potřebné množství do stolního mixéru nebo robotu a nechte chvíli promixovat. Během chvilky je z cukru krupice či krystal hladký moučkový prášek.

Mléko

Pokud se chystáte připravovat moučník, do něhož patří mléko, které zrovna nemáte, i v tomto případě existuje řešení. Jednoduše ho nahraďte vodou. Pokud máte s bublinkami, tedy sycenou kysličníkem uhličitým, tím lépe. O tom, jak si doma vyrobit kokosové mléko, jsme psali zde.

Smetana

Jestliže nutně potřebujete smetanu, ale zrovna vám došla, smíchejte 200 m mléka s 80 ml rozpuštěného másla. Díky máslu získá mléko krásnou smetanovou konzistenci. Pokud nemáte doma ani máslo, můžete tuto surovinu v nejhorším případě nahradit i margarínem nebo olejem.

Šlehačka

Nahradit lze i smetanu ke šlehání, i když už je to o něco náročnější. Na výrobu náhradní šehačky si připravte 1 litr oslazeného mléka a 125 g másla. Mléko zahřejte a nechte v něm máslo rozpustit. Směs pak nalijte do mixéru, důkladně umixujte a uložte na 10 hodin do lednice. Z vychlazené směsi pak klasickým způsobem ušlehejte šlehačku.

Vajíčka

Vajíčka lze při pečení nahradit hned několika způsoby. Dvě vejce můžete "vytvořit" tak, že do těsta přidáte 2 až 4 lžíce horké vody a několik kapek oleje. Další variantou je smíchat 2 lžíce kukuřičného škrobu s 1 dl vody. I tímto způsobem nahradíte dvě vejce. A až tři vajíčka nahradí sáček čiré želatiny.

Chybějící vejce při pečení také můžete nahradit sójovou moukou. Jedna vrchovatá lžíce sójové mouky smíchaná v minerální vodě vydá za jedno vejce. Moučník navíc bude bez zbytečného cholesterolu.

Každé vajíčko v receptu nahradíte také například půlkou rozmixovaného banánu či avokáda, směsí vytvořenou ze dvou lžic pudinkového prášku a dvou lžic vody nebo půlkou balíčku instantního droždí smíchaného s jednou lžící vody.

Zakysaná smetana

Místo zakysané smetany použijte bílý jogurt, do kterého zamícháte trochu hladké mouky.

Pokud potřebujete použít zakysanou smetanu do omáčky, ale chybí vám, můžete do pokrmu zamíchat jemně umixovanou bramboru rozmíchanou s trochou mléka. Omáčce tak dodáte příjemně hustou konzistenci a díky mléku i onu požadovanou jemnost.

V případě nouze si lze pomoci také přidáním několika kapek citronové šťávy.

Kypřící prášek

Kypřící prášek do pečiva můžete nahradit jedlou sodou, ale pozor! Je daleko silnější, a to třikrát až čtyřikrát. Tam, kde byste běžně dali jeden sáček kypřícího prášku, dejte jen malou lžičku sody. Těsto bude nadýchané také díky sněhu z bílků. Je dobré ušlehaný sníh ještě zakápnout lžící studené vody a přidat špetku soli – na jedno vejce stačí jedna lžíce vody.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008