Dlažbu lze pokládat různým způsobem. Zvolte metodu podle svých schopností

 Dům 
19. července 2018 17:57 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vzhled místnosti ovlivníte i způsobem pokládky dlažby Shutterstock
Dlažba patří mezi velmi oblíbené podlahové krytiny, obzvláště v koupelnách či chodbách, nebo v kuchyni. Je praktická a pokud jste alespoň trochu zruční, dokážete ji položit i sami. Způsobů, jak to udělat, je hned několik.

Mezi hlavní výhody keramické dlažby patří její odolnost a životnost. Vydrží desítky let, v létě příjemně chladí, v zimě (v případě podlahového vytápění) má velice dobré vodivé vlastnosti. Hospodyňky zase ocení, že v rámci podlahových krytin jde o nejjednodušeji udržovatelný materiál. Tloušťka dlažby se pohybuje v rozmezí od 5 do 10 mm, lepidlo se nanáší v tloušťce 4 až 10 mm.

Při výběru dlažby je třeba brát v potaz i to, aby barevně ladila se zbytkem interiéru, ale důležitý je hlavně materiál a rozměr. Někdo preferuje velkoformátové dlažby, někomu nevadí ani to, že si vyhraje s malým formátem. Než začnete dlažbu lepit na podlahu, dobře si rozmyslete, jakým způsobem pokládku provedete. Některé varianty zvládnou i začátečníci, jiné typy skladeb už vyžadují větší zručnost a zkušenost. O tom, jak nejlépe dlažbu vybrat, jsme psali zde.

Pokládání rovným způsobem

Jde o klasiku, kterou zvládne i začátečník. Pokud máte nízký strop, zvolte raději úzkou dlažbu a pokládejte ji svisle, radí odborníci. Tento typ pokládky je vhodný pro pravoúhlé tvary.

Hlavní výhodou je poměrně snadný způsob pokládání. U obkladů stěn můžete použít ozdobné listely. Ty ale nejsou vhodné tam, kde jsou nízké stropy.

Diagonální způsob pokládání

Přehledně uspořádané místnosti získají díky diagonálnímu položení dlaždic více dynamiky. Tento způsob pokládky vypadá dobře ve velkých místnostech, ale i v úzkých chodbách.

Pokud víte, že místnost má křivé stěny, bude diagonální pokládka ideálním řešením - nerovnosti zdí totiž opticky zamaskujete. Také pocitově místnost rozšíříte. Pokládku můžete ukončit polovičními dlaždicemi.

Pokud se ale rozhodnete pro tento typ pokládky, počítejte s o něco větším odpadem. A rozhodně jde o náročnější metodu. Vše je třeba dobře rozměřit a naplánovat. Čeká vás hodně dořezů, za mravenčí práci ale budete odměněni zajímavou podlahou.

Šachovnice

Dříve byla pokládka ve stylu šachovnice velmi oblíbená a dnes se k této klasice opět řada stavebníků ráda vrací. Asi největší výhodou tohoto způsobu pokládky je, že docílíte výrazného efektu bez velkých nákladů.

V podstatě střídáte dva odstíny, stejně jako na šachovnici. Může jít o kombinaci jakýchkoliv barev podle vašeho vkusu, ale klasika v podobě černé a bílé je asi nejoblíbenější.

Způsob pokládání přesazením

Střídavá hra linií se hodí všude tam, kde potřebujete opticky rozšířit prostor. Pokud je dlaždice následující řady přesazena např. o polovinu předchozí řady, hovoříme o polovičním přesazení.

Pokud se hodláte pustit do tohoto typu pokládky, doporučují specialisté použít dlaždice s poměrem délky/šířky 2 : 1 (například rozměr 60 x 30 cm).

Různé velikosti

Dlažba nemusí mít jen pravidelný tvar, existují také moduly s různými tvary, které připomínají kamenné oblázky a podobně. Tento styl dobře vynikne ve venkovských interiérech.

I když to vypadá složitě, tuto variantu pokládky zvládne i začátečník. Pomoci si může zakoupením nalepovací mřížky, díky které zvládne položit i zdánlivě obtížnější vzory.

Nespočet vzorů

Vaše podlaha ale může připomínat i hotové umělecké dílo. Tohoto efektu docílíte pomocí různých modulárních formátů. Někdo se odváží pustit do složité mozaiky, hezky ale vypadá i to, když podlahu jen opatříte zajímavým lemem.

V tomto případě se fantazii meze nekladou. V obchodech jsou na výběr různé vzory a formáty, které lze zajímavě kombinovat.

Tento způsob pokládky už ale vyžaduje větší zručnost a zkušenost, takže pokud se na to necítíte, pozvěte si profesionála.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47