Víte, jak je správně čistit venkovní žaluzie?

 Dům 
23. července 2018 16:47 / Iva Dvořáková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Venkovní žaluzie jsou elegantní doplněk, který zvyšuje atraktivitu vašeho obydlí Shutterstock
Stále populárnější venkovní žaluzie je třeba čistit dvakrát ročně, a to před sezonou a po sezoně. Spolehlivě vám při čištění pomůže zahradní hadice nebo vysokotlaký čistič. Lze je také čistit párou.

Elegantní doplněk, který zvyšuje atraktivitu vašeho obydlí, to jsou venkovní žaluzie. Zároveň jsou praktickým prostředkem k dokonalé ochraně vašeho interiéru před slunečním zářením v letním období. V bytě udržují chládek stejně jako stropní větrák, o kterém píšeme tady.

V zimě pak chytře eliminují tepelné ztráty, ke kterým dochází přes okenní plochy. V neposlední řadě plní také bezpečnostní funkci. Abyste se mohli dlouho těšit ze všech kladů venkovních žaluzií, musíte však o ně řádně pečovat.

Na základní očištění a potřebnou údržbu by vám měly stačit prostředky, které se obvykle nacházejí v každé i minimálně vybavené domácnosti. Venkovní žaluzie zachytávají prach a nečistoty, ty se na nich usazují a znesnadňují jejich ovládání. Na čištění žaluzií bychom si měli najít čas alespoň dvakrát do roka.

Ideálně po letním a potom po zimním období. Samozřejmě v případě potřeby se vyplatí i častější péče. Čím méně se žaluziím věnujete, tím náročnější je pak jejich údržba.

Základní očištění

Hrubé nečistoty a prach nejlépe odstraníte ometením pomocí smetáčku či prachovky, nebo použijte vysavač a nečistotu vysajte. Žaluzie sklopte do svislé polohy a umyjte.

Na základní omytí žaluzií můžete použít zahradní hadici, parní čistič nebo vysokotlaký čistič. Odstraníte tak zaschlou špínu, hmyz, pyl, listí a podobně. Poté žaluzie omyjte vodou se saponátem, který rozpouští mastnotu.

Věnujte se pečlivě jednotlivým lamelám a důsledně vytírejte všechnu plochu. Možná se vám to bude zdát poněkud pracné, ale výsledek bude stát rozhodně za to. Postupujte postupně a nečistoty stírejte jedním tahem v jednom směru.

Na více znečištěné lamely aplikujte saponát a nechte působit déle. Roztok by rozhodně neměl na lamelách zaschnout. Se stejnou péčí se pak věnujte i vodicím lištám.

Saponát spláchněte

Žaluzie poté spláchněte čistou vodou. Opět buďte důslední, zapomenutý zaschlý saponát může na žaluzii zanechat nevzhledné stopy, a to jistě nechcete.

Po odstranění všech nečistot a zbytků saponátu nechejte žaluzie volně proschnout.
Na umývání používejte neagresivní prostředky a dočišťujte za pomocí hadříku nebo jemnějšího kartáče.

Na žaluzie určitě nepoužívejte ředidla ani čisticí písky či pasty. Využijte však čištění venkovních žaluzií i k prohlídce jejich technického stavu a celkové funkčnosti.

Kontrolujte, zda jdou žaluzie rovnoměrně vytahovat a spouštět, jestli se nezadrhávají. Prohlédněte, zda již nejsou opotřebené pásky a vodicí lišty. Stejně podstatná je i hlučnost jejich chodu.

Není nutné, abyste si případné závady opravovali sami. Odbornější zásahy raději přenechejte profesionálům, kteří si s jakýmkoli problémem snadno poradí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve