Objevte mangold. Chutná zelenina, která pěkně vypadá a sklízet ji můžete i v zimě

 Zahrada 
18. července 2018 10:37 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Má příznivé účinky na zdraví a snadno se pěstuje  Shutterstock
Mangold je lahodná listová zelenina s širokým využitím v kuchyni. Navíc hezky vypadá, takže ji využijete i k dekorativním účelům. Může totiž mít bílé, žluté nebo fialovočervené řapíky a kadeřavé nebo ploché listy.

Mangold má příznivé účinky na zdraví, snadno se pěstuje a sklízet ho lze i pod sněhem. Křehké listy můžeme používat jako špenát a šťavnaté řapíky jako chřest. Na rozdíl od špenátu ale neobsahuje kyselinu šťavelovou a chutná i lidem, kteří špenát nemusí.

Mangold je známý také jako cvikla, listová řepa nebo římská kapusta. Je to dvouletá rostlina příbuzná řepě. Konzumují se její listy, listová žebra a řapíky. Existují nejrůznější varianty, takže v závislosti na odrůdě mohou být zdužnatělé řapíky mangoldu i žluté, bílé, nebo červené až nafialovělé.

V druhém roce se pak na rostlinách, které často dosáhnou výšky i více než jednoho metru, na konci vysokého stonku objeví lata květů, které postupně dozrávají do semen.

Podle tvaru listu rozlišujeme mangold listový, který je chuťově podobný špenátu, a mangold žebernatý, který chutí připomíná chřest. První je výborný s těstovinami, jako příloha i na slaném koláči. Řapíky mangoldu žebernatého z listů vyřežeme a upravujeme je jako chřest, s listy zacházíme jako se špenátem.

Mangold je bohatý na vitaminy

Mangold je bohatý na vitaminy. Látky v něm obsažené zpevňují cévy a vracejí jim pružnost. Podporují i krvetvorbu, působí preventivně proti nádorům, pomáhají s výkyvy nálad a zlepšují soustředění a paměť.

Mangold má značné nároky na teplo, vodu i sluneční svit. Vyžaduje slunečné stanoviště, výživnou půdu obohacenou chlévskou mrvou nebo kompostem a dostatečnou zálivku. Vydrží v zimě pod sněhem, ale holomráz ho zničí.

Mangold vyséváme od dubna do poloviny srpna. Vzešlé sazeničky probereme tak, aby byly od sebe 20 až 30 centimetrů. Pravidelně zaléváme a vhodný je i mulč, který drží vlhko. Asi po třech měsících sklízíme průběžně tak, že odlamujeme vnější listy.

Sklízet můžeme i v zimě

Neutrhneme celou rostlinu, vždy několik listů ponecháme a mangold znovu obrazí. Kdyby vytvářel květenství, vylomíme je. Před zimou mangold zakryjeme chvojím, slámou, listím nebo netkanou textilií, a pokud dovolí počasí, můžeme sklízet i v zimě, anebo brzy zjara.

Anebo sklidíme celé rostliny. Na záhonu se mangold dobře snáší s různými druhy salátů, cibulí, ale v podstatě s jakoukoli zeleninou kromě špenátu a červené řepy, o které jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008