Chystáte si pořídit kočku? Každé plemeno má trochu jinou povahu

 Mazlíčci 
20. července 2018 16:36 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mezi kočkami nejsou jen vzhledové rozdíly Internet
Koček existuje mnoho druhů a každé plemeno se vyznačuje trochu odlišnou povahou. Některé jsou více přátelské, jiné hravé a další naopak překypují energií. Než si tedy vyberete tu vaši, seznamte se s jejím povahovým rysem, ať pak nejste zaskočeni.

Podle odborníků existuje více než 40 plemen koček a nové druhy stále přibývají. Mezi povahovými rysy koček nejsou sice tak markantní rozdíly jako u psů, přesto se určité odlišnosti najdou. A mnohdy i zdánlivá maličkost může pro někoho představovat problém. Je proto dobré se o povaze jednotlivých druhů koček něco předem dovědět.

Perské kočky jsou obvykle tišší a introvertnější než krátkosrsté kočky pocházející z jihovýchodní Asie - ty jsou naopak typické extrovertky. Plemena jako siamské, barmské a orientální krátkosrsté kočky jsou obecně považována za aktivnější, hravější, extrovertnější, ale také popudlivější. Navíc jsou většinou hlasité a mívají občas tendence poškozovat věci. Energetičtější než perské kočky jsou také podsadité severské dlouhosrsté kočky (např. minská mývalí, norská lesní). O tom, jak dokáže být kočka člověku prospěšná, jsme psali zde.

Britská kočka

Je spíše tichá a klidná, samostatná. Má ráda svůj klid a je to pravá anglická dáma. Má vyrovnanou a příjemnou povahu. Je chytrá, snášenlivá, přátelská, mírná. Uchovává si svůj charakter a odstup, je rezervovaná. Pokud s něčím nesouhlasí a něco se jí nelíbí, je to na ní znát. Není moc aktivní, i proto se hodí do bytu. Vychází velmi dobře s dětmi, předpokladem ovšem je dobrá socializace kotěte od raného věku. Snáší se dobře i s jinými zvířaty.

Perská kočka

Je skromná, klidná, občas nesnášenlivá. Zároveň je ale oddaná a přítulná společnice. Většinou jsou to skromná a trpělivá zvířata. Jsou šťastné v přítomnosti člověka i dalších koček. Jejich krásná srst vyžaduje pravidelnou péči, jedná se zejména o každodenní kartáčování a pročesávání. Patří k nejméně aktivním kočičím plemenům. Raději vše pozorně sleduje, než aby se sama něčeho účastnila. Nejčastěji ji najdete spokojeně odpočívat na pohovce. Dobře se snáší s dětmi i jinými zvířaty.

Siamská kočka

Je velmi inteligentní, komunikující, živá, někdy svéhlavá, nejlépe snáší ostatní siamky, potřebuje společnost dalších koček. Tyto kočky jsou velmi pohyblivé a mají neobyčejnou schopnost skákat a vylézt i na ta nejvíc nedostupná místa. Od svého páníčka vyžadují pozornost (umějí si ji i velmi dobře vynutit) a milují společné hry. Své majitele neskonale milují a někdy i žárlí, což dávají různými činy najevo. Chtějí svého páníčka jenom pro sebe. Někdy dokonce siamská kočka připomíná psa – můžete s ní aportovat i chodit na vodítku. Ne každý si ale na tohoto mazlíčka troufne.

Mainská mývalí kočka

Mainská mývalí kočka je velmi přítulná a mazlivá. Se svou rodinou si často vytváří pevné pouto, ale není na ní závislá. Ráda se věnuje i svým vlastním aktivitám. S oblibou si hraje a svou hravost neztrácí ani ve vyšším věku. K ostatním zvířatům se chová snášenlivě a dobře vychází i s dětmi. I přes tyto vlastnosti není typickým mazlíčkem. Nejvíce jí vyhovuje vyrovnaný, přátelský vztah.

Sphynx

Toto exoticky vypadající plemeno kočky domácí mnoho lidí odrazuje svým vzhledem. Je bez srsti, její tělo pokrývá jen jemné chmýří. Povaha je hodně unikátní. Tyto kočičky jsou velice inteligentní, přítulné, důvěřivé a hravé. Vyžadují však neustálou pozornost a jsou závislé na člověku. Pokud jsou příliš často o samotě, propadají stresu a poruchám chování. Snesou se i se psy nebo jinými kočkami.

Ragdoll

Ragdoll je druhá největší rasa koček na světě, hned po mainské mývalí kočce. Je velmi přátelská k lidem, ráda se mazlí, je extrémně přítulná, hravá, společenská a zvědavá. Vychází dobře i s ostatními kočkami. Špatně snáší samotu. Říká se, že se tato zvířata podobají psům (hlídají si své majitele, snadno se naučí chodit na procházky v postrojku a s oblibou nosí své kočičí hračky - dokáže aportovat).

Ruská modrá kočka

Jde o velmi oblíbené plemeno. Je hodně kontaktní a společenská, ale zároveň se dobře vyrovnává se samotou. Navíc takřka nelíná. Je docela aktivní, má ráda pohyb a společnost. Je to jedno z nejinteligentnějších plemen. Hodí se k bezdětným párům, ale i do rodin se staršími dětmi, které se moc nestěhují.

Exotická kočka

Exotická kočka patří k mírným a vyrovnaným plemenům. Má ráda lidskou společnost a ke své rodině se chová velmi mile a přátelsky. Zároveň je zvědavá a chytrá. Je vhodná do kteréhokoliv prostředí. Díky své klidné povaze může žít v bytě, dobře se snáší s dětmi a nemá žádný problém s tím, když musí zůstat doma sama.

Bengálská kočka

Svým vzhledem připomíná divokou kočkovitou šelmu. Je aktivní a temperamentní. Vzhledem k tomu, že má silně vyvinutý lovecký pud, nedoporučuje se ji mít v domácnosti, kde chováte také hlodavce nebo ptáky. Vyžaduje pozornost a dá se i vycvičit, proto se toto plemeno doporučuje zkušeným chovatelům. Potřebuje pozornost, větší prostor a velký škrábací kůl. Namísto mňoukání vydává chraplavý zvuk podobný vyštěknutí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve