Kapradiny vypadají velmi atraktivně. Co potřebují, aby dobře prospívaly?

 Zahrada 
09. srpna 2018 10:03 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vhodně zaplní místo, kde se jiným trvalkám nedaří Shutterstock
Kapradiny mohou zajímavě dotvářet stinné a vlhké kouty zahrady. Právě tam jim to nejvíce svědčí. Nekvetou, ale rozmanité tvary a struktury jejich listů je řadí mezi atraktivní trvalky.

Pro kapradiny jsou ideálním místem v zahradě veškerá stinná zákoutí, a pokud je navíc vysázíte pod vzrostlé listnaté stromy, mělo by se jim dařit skvěle. Vhodně zaplní stanoviště, kde by se nedařilo jiným, na slunce náročnějším trvalkám.

Vypadají velmi dobře na skalkách či v kombinaci se solitérními kameny nebo dřevěnými architektonickými prvky v zahradě. Vytvářejí jasně zelené plochy, z nichž při bližším pohledu vystupují zajímavě profilované listy, které jsou pro kapradiny charakteristické.

Rozvíjející se listy kapradin patří k nejúžasnějším tvarům přírody. Kapradiny jsou vynikající zahradní rostliny, jedny z nejlepších trvalek s ozdobných listem.

Skvěle se hodí i k jiným trvalkám

Výborně se kombinují s většinou trvalek, vhodné jsou jako podrost pod většími keři, ale můžeme je pěstovat i solitérně, či jako nepřehlédnutelný a přitom vzdušný doplněk zahradní architektury.

Asi nejkrásnější kapradinou je pérovník pštrosí s velkými nálevkovitými růžicemi listů. Protože se jedná o velkou rostlinu, chce dostatek prostoru. V zahradě ale můžeme pěstovat i řadu dalších kapradin – ať již rod kapradina, papratka či kapraď.

Na pěstování jsou nenáročné

Tyto původně lesní rostliny nejsou na pěstování nijak náročné, ale vyžadují kombinaci určitých podmínek, které přispívají k jejich zdárnému růstu. Je to především už zmíněné místo v polostínu a rovněž dostatek vody.

Víceméně všechny druhy jsou na vlhkost poměrně náročné a sucho jim rozhodně neprospívá, takže je potřeba počítat s nutností jejich pravidelné zálivky. K zabezpečení potřebné vlhkosti pomůže, když kapradiny vysadíte například kolem zahradního jezírka.

Písčitou půdu rády nemají

V každém případě je třeba mít pro pěstování dostatečně provlhčenou půdu s přídavkem rašeliny či kompostu. Nemají rády půdu příliš písčitou, ale neznamená to, že by je na hlíně s velkým podílem písku vůbec nešlo pěstovat. Kvalitu půdy vám pomůže určit i plevel.

Důležité je také při volbě jednotlivých druhů zjistit, jaké mají požadavky na kyselost či zásaditost půdy. Obecně se doporučují spíše pro kyselou půdu, některé druhy však vyžadují půdu zásaditou.

Při výběru je třeba zohlednit i schopnost některých kapradin rozrůstat se poměrně rychle do šíře. Jsou to zvláště kobercové druhy, kterým by za několik let nemusela příliš malá plocha stačit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008