Přemýšlíte o živém plotu? Poradíme, z čeho je nejlepší

 Zahrada 
13. srpna 2018 12:26 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Živý plot vypadá elegantně Shutterstock
Ať už chcete ze své zahrady udělat pevnost, kam nemají šanci pohlédnout zvídavé oči sousedů nebo jen toužíte po dokonalém stínu, vysázejte si živý plot z tújí. Nenáročná dřevina vám bude zahradu zdobit mnoho let.

Elegantní vysoké jehličnany vám poskytnou na zahradě dokonalý stín i soukromí. Nespornou výhodou je jejich odolnost. Túje dobře snáší slunce, polostín i stín. Tvar typicky připomíná kuželku. K dostání jsou nejrůznější kultivary túje, vybrat si můžete také z množství vyšších i zakrslejších odrůd. Pro výsadbu živých plotů jsou nejvhodnější odrůdy s hustou korunou.

Začněte klidně hned

S výsadnou můžete začít klidně hned. Sázet je totiž vhodné od března až do listopadu. Nejprve vykopte příkop, který bude alespoň třicet centimetrů široký. Stromy se snažte všechny zasadit stejně hluboko do země. Túje totiž rostou zhruba stejně rychle a plot tak bude už od začátku stejně vysoký. Sázejte tak hluboko, aby byl celý kořenový bal pod úrovní země, nad zemí by měly být první výhonky. Vzdálenost mezi jednotlivými sazenicemi se snažte udržovat na třiceti centimetrech. 

Po zasazení do země zalijte sazenice vodou, zasypte hlínou a půdu udusejte. První měsíc dopřejte každému stromu jednu konev vody. Stále však platí, že je nutné sledovat vlhkost půdy. V těžších půdách zalévejte opatrně, v písčitých častěji a vydatněji.

Potřebné zastřihnutí

Postupem času se můžete vrhnout na zastřihnutí. Ideálně na podzim. Do parády je vhodné vzít vrcholky rostlin i boky z pohledových stran. Túje se rozrůstá také do šířky, takže časem vytvoří zapojený porost. Živý plot může být i nestříhaný, volně rostoucí, jen s upravenou výškou. To vše už záleží na vašich požadavcích a fantazii. Jaký vybrat vhodný plot, jsme psali zde.

Neděste se však schnoucích a opadávajících listů uvnitř koruny, jde o přirozenou očistnou proceduru. Znamená to však, že pokud rostliny tvarujete či udržujete v menším měřítku, musíte to dělat pravidelně, neboť po hlubokém zpětném řezu do starého dřeva nedochází k regeneraci.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008