Co dělat, aby vám v horku neuhynuly ryby v jezírku

 Zahrada 
20. srpna 2018 16:03 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
V horkém létě se ryby často dusí Depositphotos
V horkých letních dnech se často rybám v zahradních jezírkách špatně dýchá. Důvodem je nedostatek kyslíku. Jeho obsah ve vodě závisí i na teplotě. Čím je teplota vody vyšší, tím méně kyslíku obsahuje.

V zahradních jezírkách je nutné hlídat teplotu vody i množství kyslíku. Jeho nedostatek poznáte i podle toho, že se ryby zdržují u hladiny jezírka. Rychlou pomocí mohou být kyslíkové tablety nebo provzdušnění čerpadlem či kompresorem.

Kyslík je důležitý nejen pro ryby

Kyslík v jezírku podporuje rychlejší rozklad a odbourávání kalu ze dna jezírka a zvyšuje aktivitu čisticích bakterií. Kyslík do jezírka se tak používá nejen kvůli rybám a dalším živočichům či rostlinám. Mimo jiné také brání tvorbě jedovatých bahenních plynů a podporuje speciální jezírkové bakterie ke snižování usazenin na dně jezírka. Koupit se dá v sypké formě, kdy dokáže likvidovat vláknité řasy v jezírku.

Po aplikaci zvedne ze dna jezírka některé usazeniny, které lze pak vysbírat síťkou. Současně z míst, které se jím posypou, zlikviduje vláknitou řasu. Odumřelé dlouhé řasy mohou být následně sesbírány pomocí podběráku na řasy. Ostatní zbytky vláknité řasy zachytí jezírkový filtr.

Využití kompresoru

Kompresor nabírá atmosferický vzduch a pomocí hadiček a vzduchovacích kamenů ho tlačí pod hladinu. Vzduchovací kameny se v jezírku umisťují do nejhlubšího místa proto, aby jednotlivé drobné bublinky strávily ve vodě co nejdelší dobu. Vzduchování kompresorem je velmi účinné. Kompresor je možné využít i během zimy k vytvoření nezamrzajícího otvoru. Nevýhodou je nechtěné rozpohybování vody a přílišné zanášení filtru jezírka. Použití kompresoru k prokysličení vody je výhodné zejména v chovu ryb v nádržích, zimovištích, v halách a prostorách, kde je malé znečištění vody. Zde se neprojeví nevýhoda rozmíchávání větších nečistot.  

Využití přídavného čerpadla

Přídavné čerpadlo posiluje správnou cirkulaci vody v jezírku. Zvýšení obsahu kyslíku je zajištěné tím, že prouděním vody a rozmístěním přítoku a sání je prokysličená voda z hladiny strhávána dolů k sání. Kyslík, který voda z hladiny obsahuje, se cestou rozptýlí hlouběji pod vodní hladinou v prostředí, kde je ho méně. Přídavné čerpadlo je volně položené, případně zavěšené v místech, kde se vrací voda z filtrace do jezírka. Cílem je strhávat dolů k rybám vrstvu vody, která se nachází těsně pod hladinou. Přídavné čerpadlo je možné využít i během zimy k vytvoření nezamrzajícího otvoru. Při provozu čerpadla ve vodě nic nebublá, což vytváří zdání, že prokysličení nefunguje - opak je ale pravdou. Přídavné čerpadlo je vhodné k použití u všech venkovních jezírek. 

Je nutné sledovat teplotu vody

Při chovu ryb je zapotřebí hlídat teplotu vody, protože ryby jsou studenokrevné a jejich metabolická aktivita přímo závisí na teplotě okolí. V zahradních jezírkách oblíbení koi kapři by měli být v závislosti na teplotě vody krmeni. Při teplotách 10–15 °C by měli dostávat krmení jen dvakrát týdně. Po oteplení vody nad 15 °C jednou denně, nejlépe ve stejnou dobu. U teplot 20-25 °C jsou koi kapři nejaktivnější a je možné je krmit i vícekrát za den. Nad 28 °C ryby nekrmte a hlavně jim zajistěte dostatek kyslíku. Jak dále chránit jezírko před přílišným horkem jsme psali zde. V zimě pak nenechávejte celý povrch jezírka zamrznout, k čemuž vám pomůže plovák proti zamrznutí, kompresor, topné těleso nebo čerpadlo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47