Jak vyčistit ucpaný odpad? Jde to i bez chemie

 Dům 
19. srpna 2018 12:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zvon může problém vyřešit Shutterstock
Ucpaný odpad doprovází nepříjemný zápach a vy nevíte, jak si se vzniklou situací poradit? Nemusíte hned volat instalatéra, vyčistit odpad zvládnete sami.

Ucpaný dřez v kuchyni? Většinou jsou na vině zbytky jídla, tuk, slupky, skořápky, úlomky kostí a jiné nečistoty, které se v odpadu usazují a postupně zahnívají. V koupelně zase vlasy a chlupy.

Ze všeho nejdříve zapojte do akce gumový zvon, který je velmi účinný pomocník a situaci s ucpaným odpadem může rychle vyřešit. Umyvadlo či dřez zacpěte špuntem, do jeho poloviny napusťte teplou vodu a mokrým hadrem ucpěte přepadovou vpusť. Nyní přichází na řadu odzátkování a nasazení zvonu na odtok. Několikrát prudce na zvon zatlačte a uvolněte. Vytvářením podtlaku se pokuste odpad protáhnout. Se zvonem pracujte do té doby, než začne voda hezky odtékat.

Pomůže ocet

Uvolnit ucpaný odpad můžete i pomocí jedlé sody a octa. Jeden velký sáček sody nasypte celý do sifonu, přilijte zhruba 200 ml octa a za pár minut vše spláchněte vroucí vodou. Dávejte si však pozor, obsah může vystříknout ven z dřezu. Celý proces několikrát opakujte, dokud nebude voda bez problému odtékat.

V případě, že doma zrovna nemáte jedlou sodu, můžete ji nahradit práškem do pečiva. Postup je stejný, jen s tím rozdílem, že směs prášku a octa nechte uvnitř působit zhruba patnáct minut, než vše spláchnete teplou vodou. Stejnou roli zastane i několik lžic soli, které vsypete do odpadu a zalijete vroucí vodou. Jak připojit odpad od dřezu nebo umyvadla, jsme psali zde.

Rozeberte to

Pokud ani jedna rada nezafungovala, problém bude pravděpodobně v sifonu, který bude nutné rozebrat. Postavte pod něj kbelík nebo nějakou nádobu. Sifon odšroubujte a nechte vodu vytéct. Rovnou zkontrolujte i těsnění, zda nepotřebuje vyměnit. Pokud už je ztvrdlé nebo se drolí, raději ho hned vyměňte. Ručně pak snadno vyberete všechny nečistoty z potrubí. Pak sifon zase pečlivě sešroubujte a dobře utáhněte. U vany se k sifonu dostanete skrz montážní dvířka nebo volnou obkladačku.

Po pročištění myslete hlavně na prevenci. Problémům s ucpaným odpadem se zbavíte, pokud pořídíte sítka do odtoků, která zachytí všechny nečistoty.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve