Pěstujte si mátu po celý rok. Víte, který druh je nejlepší a nejchutnější?

 Zahrada 
19. září 2018 16:06 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Každý druh máty voní i chutná trochu jinak Depositphotos
Patří mezi nejznámější léčivky a nejpopulárnější bylinky. Ví se o ní, že pomáhá na bolavý žaludek. A je i oblíbenou přísadou do mnohých drinků - ať už alkoholických, nebo nealkoholických. Její nespornou výhodou je možnost pěstovat ji po celý rok.

Máta dorůstá do výšky dvacet až osmdesát centimetrů. Neomezeně se rozrůstá všude kolem. Malé listy vyrůstají v koncových oválných květenstvích ve tvaru klasu. Všechny uváděné druhy vyžadují slunné stanoviště či polostín a humózní půdu. A jsou mrazuodolné. Přežijí až do -28 stupňů.

K čemu je dobrá?

Hlavní složkou máty je mentol, který vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, čímž se ztrácejí nepříjemné pocity jako svědění, mírná bolestivost a podráždění. Při vnějším použití je tedy výborná jako odvar na výplachy při bolestech zubů a dásní, přičemž zpříjemňuje a čistí dech. Čerstvé mátové lístky je možné přidat do koupele, protože má osvěžující účinky.

Vnitřně pak máta pomáhá při žaludečních potížích, uvolňuje křeče, zlepšuje žaludeční nevolnost při kocovině, zastavuje zvracení, léčí koliky a nemoci střev, zlepšuje chuť k jídlu, tiší bolesti při podrážděném žlučníku či žlučových kamenech. Celkově zlepšuje vylučování žluče a posiluje celou nervovou soustavu, má mírné afrodiziakální účinky.

Máta v kuchyni

Nejlépe chutná v moučnících a nápojích. Skvěle slouží k ozdobení pokrmů. Využívá se však i na přípravu dalších osvěžujících nápojů a čajů. Záleží však, jaký druh máty zrovna chcete využít. Máty s ovocným a čokoládovým aroma jsou vhodné na přípravu desertů, nápojů pro děti a pro ty, kteří mají rádi jemnější chuť mentolu. Obzvlášť máta ananasová má mimořádně dekorativní efekt, protože její listy jsou zeleno bílé. Pro milovníky silného mentolu je pak skvělá máta multimenta se zesíleným aroma. Žvýkačková máta pak připomíná vůni žvýkaček. Neopomenutelná je rovněž i švýcarská máta, která voní jako mentolové bonbóny.

Nejlepší druhy máty

Máta s vůní cukrové vaty

Jedná se o mátu ze Severní Ameriky. Má jemnou, měkkou, sladkou vůni s kombinací růžových květů.

Tymiánová máta

Snoubí vůni mentolu, oregana a tymiánu. Má velký kulinářský potenciál, získala oblibu v Severní Americe.

Hrušková máta

Vydává nezaměnitelnou vůni zralé sladké hrušky. Obsah mentolu je však velmi malý. Oblibu si získá v čajové směsi i jako doplněk v mnohých pokrmech.

Banánová máta

Pochází z Francie a její listy skutečně voní jako banány. Obsahuje velmi málo mentolu, je tedy vhodná i pro děti. Hodí se hlavně do moučníků, ale i čajových směsí.

Čokoládová máta

Jakmile k ní přičichnete, okamžitě dostanete chuť na čokoládu. Je jemnější než klasická máta. Listy jsou hladké a bez chloupků.

Máta zázvorová

Oceníte ji zejména v exotických pokrmech. Rozhodně doporučujeme vyzkoušet kombinaci zázvorové máty s jogurtem. Hodí se však i do ovocných salátů či čaje. Vyzkoušejte například čaj ze sedmikrásek.

Česneková máta

Možná to bude znít divně, ale tato máta opravdu voní a chutná po česneku. Určitě ji ochutnejte v pomazánkách, polévkách nebo omáčkách. Budete mile překvapeni.

Témata: máta, druhy, čaj, jídlo, mentol
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve