Postřiky na trávu mohou být nebezpečné při aplikaci i po létech. Čím se dají nahradit?

 Zahrada 
01. dubna 2019 11:09 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Herbicidy můžete nahradit Pixabay
Dosud běžně používané herbicidy mohou být nebezpečné. Jsou také podezřívány z karcinogenních účinků. Existuje ale přijatelná náhrada? Co si může pořídit drobný zahrádkář?

Vedle toho mohou herbicidy způsobovat různé další potíže včetně kožních projevů, jako jsou vyrážky, puchýře a další nepříjemné věci. Mnoho lidí proto přemýšlí, že nebude tyto přípravky užívat, a to i přesto, že jsou dosud na trhu. Někteří prodejci už ostatně přestali tyto přípravky nabízet i s ohledem na to, že decimují stavy včel.

Biologický přípravek

Už několik let existuje přípravek na biologické bázi, který je velmi účinný a díky svému složení i bezpečný. Skládá se hlavně z hřebíčkového oleje a octa. Postřik je k dispozici v USA, ale bohužel není zatím k mání na našem trhu, protože neprošel všemi příslušnými testy. Po aplikaci začne plevel vadnout do 20 minut a zcela zvadne do 24 hodin. Nic ovšem nebrání různým pokusům si postřik vyrobit v domácích podmínkách.

Domácí varianty

Kromě pokusů o napodobení biologického přípravku, který je k dispozici zatím jen v USA, můžete zkusit použít prostě jen ocet. Ten používaly už naše babičky. Účinnost sice není tak vysoká, ale pro běžné aplikace určitě postačí. Zdaleka to ale není jediná možnost.

Druhou možností je použít horkou vodu. Když polijete dlažbu, kterou prorůstá plevel, velmi horkou vodou, tak plevel jistě spálíte, a přitom žádným způsobem chemicky nepoškodíte životní prostředí. Místo horké vody můžete použít i horkou páru. Záleží na tom, co je pro vás jednodušší, zda máte už napařovací zařízení pro čištění různých povrchů.

Někteří zahrádkáři zase nedají dopustit na přípravek, který sice bude asi nějakou zátěž pro přírodu představovat, ale jistě ne takovou, jakou jsou průmyslové herbicidy. Doporučují smíchat jeden hrnek jemné soli, 3 hrnky octa a jedno deci jaru.

Mechanické odstranění plevele

V domácích podmínkách také stále platí možnost mechanického odstraňování plevele. Je to sice postup v něčem náročný, ale dá se použít se značnou spolehlivostí. Někdy se dá zamezit bujení plevele také vhodným mulčováním. Tady ale pozor. Nepoužívejte mulčovací fólie, ale mulčujte pomocí různých přírodních materiálů. Více informací najdete v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod