Pěstujte hloh pro okrasu i zdraví. Jeho plody jsou naprosto excelentní

 Zahrada 
20. září 2018 10:44 / Martina Langová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Likér z hlohu je lahůdkou i lékem Depositphotos
Je u nás poměrně rozšířený, přesto jej téměř nikdo nesbírá ani nepěstuje. Zajímáme se o cizokrajné plodiny, ale obyčejný hloh, který může být zajímavou ozdobou naší zahrady, nás nezajímá.

A je to škoda, protože jeho plody jsou naprosto excelentní. Ostatně vyzkoušet je někdy v kuchyni může každý. Původní hloh pochází ze zemí východní Asie, Číny, Korey a Japonska. I u nás však už zdomácněl.

Popis rostliny

Hloh je používán v zemích svého původu jako ovoce i lék. Plody velikosti 3 - 4 centimetry se snadno vypeckovávají a pak se suší nebo kandují jako běžné ovoce. Jejich chuť je spíše kyselá, ale i tak je mnohem příjemnější než u našich běžně dostupných hlohů. Plody dozrávají v říjnu, a pokud je nasbíráme, můžeme je bez obav skladovat i v čerstvém stavu. Vydrží poměrně dlouho.

Budeme-li chtít plody nasušit, pak je pro tento účel nejvhodnější sušička ovoce. Jestliže ji nemáte, pak hloh nasušte v troubě na nejnižší teplotu. Usušené plody pak uchováváme ideálně v papírových nebo jutových pytlících. Nikdy je nedáváme do plastu! Uchováváme je na temném a suchém místě, plody nesmí navlhnout, jinak by mohly zplesnivět. Spotřebovat bychom je pak měli ideálně do roka či nejpozději dvou.

Pěstování na vlastní zahradě

Hloh roste v přírodě planě, není však problém zasadit si jej také na své vlastní zahradě. Péče o něj není žádná věda. Stačí mu jen kousek místa a minimum péče. Navíc je mrazuvzdorný a českou zimu přečká tedy bez nejmenších problémů. Jediné pravidlo, které je nutné dodržet, je rozestup jednotlivých hlohů. Pokud jich chceme sázet vícero, měly by mít mezi sebou rozestup alespoň tři až čtyři metry. Uděláme mu dobře, pokud jej občas pohnojíme kompostem a na zimu jeho kořeny přikryjeme listím. Víc není třeba dělat.

Pro chuť i zdraví

Lidoví léčitelé znají účinky hlohu velmi dobře. Spíše než plodů využívají však sušených málo rozvitých květů. Obojí má však velmi podobné léčebné účinky, které jistě stojí za zmínku. Hloh si velmi dobře poradí s vysokým krevním tlakem, který snižuje. Zklidňuje nervovou soustavu a je tedy vhodný při nervových onemocněních. Pomáhá regulovat činnost srdce, je dokonce vhodným doplňkem při mnohých srdečních vadách.

Pokud jej však chcete využívat pro tento účel, rozhodně se o léčbě poraďte s fytoterapeutem (bylinářem). Tinktura z hlohu se zase velmi úspěšně využívá při srdečních neurózách, nespavosti a po mozkové mrtvici. Plody hlohu pak účinně srovnávají hladinu cholesterolu v krvi, uvolňují cévy a snižují krvácivost. Rovněž zastavují průjem a pomáhají při bolestech břicha. Jsou cenným přírodním lékem i v případě, že to přeženeme s jídlem či pitím. Pokud chcete vyhnout chřipce i nachlazení, vysaďte si na svou zahradu také rakytník. Pouhá jedna bobule rakytníku obsahuje doporučenou denní dávku vitaminu C. 

Ochutnejte likér z hlohu

Nasypeme hložinky do láhve žitné nebo čisté vodky. Pro doslazení přidáme 100 g cukru, medu nebo sirupu. Necháme alespoň 4 – 6 měsíců stát. Pak scedíme a užíváme denně jednoho panáka pro zdraví či na chuť.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47