Nezabezpečená domácnost je lákadlem zlodějů. Znáte jejich nejčastější finty?

 Dům 
18. října 2018 14:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Páčidla vyměňují zloději za supermoderní zbraně Internet
Zloději, kteří se zaměřují na vloupačky do bytů, domů či chat nebo chalup, jsou čím dál tím více drzejší. Navíc používají i velmi sofistikované metody, nástroje a triky. Mnohdy se do vašeho bytu dostanou doslova rychlostí blesku a naprosto diskrétně.

Běžné dveře, zámek či nezajištěná okna už dnes pro zloděje nejsou absolutně žádnou překážkou. Lidé by do ochrany svého majetku měli investovat daleko víc. Máme pro vás pět nejčastějších triků a metod vloupání. To vám napoví, jak snadné je pro zloděje vykrást nezabezpečený dům či byt.

Šperháky už nefrčí

Internet zlodějům doslova nahrává. Klasické pomůcky zlodějů jako planžety, šperháky, sady paklíčů a další pomůcky už jsou dnes běžně k dostání na internetu, a to za pár stovek korun. Moderní zloděj ale sáhne po něčem lepším, třeba po speciální odemykací pistoli, s níž otevře dveře do nezabezpečené domácnosti během několika vteřin. I tento nástroj, který je schopen otevřít šest zámků během jedné minuty, si zloděj může snadno opatřit na internetu, dokonce s doživotní zárukou.

SG metoda

Odborníci varují také před zvláště nebezpečnou SG metodou, která umožňuje zlodějům vniknout do nezabezpečené domácnosti, aniž by použili páčidlo, vrtačku, hasicí přístroj či jiný nástroj pro destruktivní formu vstupu. Zloděj si otevře dveře do vašeho bytu sám, navíc nenásilně, a dost možná po svém odchodu dokonce zamkne. Zámek lapka velmi rychle otevře pomocí speciálního univerzálního vyklepávacího klíče. Metoda je nejúčinnější na dveřích, které mají starší zámkové vložky s odpruženým stavítkovým systémem a nejsou zajištěné proti nenásilnému vniknutí.

Někdy stačí i šroubovák

Obecně nejčastější chybou, kterou lidé dělají, je nedostatečné zabezpečení oken. Ke vniknutí stačí pachatelům nadzvednout okenní křídlo, odemknout šroubovákem obvodové kování, nebo prostě vybít prosklenou tabuli a otočit kličkou. Prevence je přitom docela jednoduchá a nevyjde ani na moc peněz. Stačí si na prosklené plochy pořídit bezpečnostní fólii. Přijde to na pár stovek za metr čtvereční.

Pozor na sociální sítě

Sociální sítě slouží řadě zlodějů a jejich spolupachatelům jako inspirace a vodítko. Snadno získají přehled o nejrůznějších cennostech v domácnosti, i zda jsou majitelé zrovna na dovolené či jinde mimo domov. Lidé tak neuváženým sdílením obsahu mohou narušit nejen své soukromí, ale i obydlí. Vyplatí se proto na sociálních sítích nastavit nejvyšší možnou ochranu soukromí.

Vaše přítomnost zloděje neodradí

Novým fenoménem je vloupání do domácností bez ohledu na přítomnost obyvatel. Nejčastěji pak v době, kdy lidé spí. Mnohdy se zloději i opakovaně vracejí na místo činu - nejprve si terén obhlédnou a za pár týdnů či měsíců vyrazí do bytu znovu. A nenechte se zmást, vloupají se i do obyčejného domku - stačí jim častokrát pár stokorun z vaší peněženky nebo klíče od auta. Velmi často navíc lidé zloděje do svých domovů vysloveně zvou tím, že nechají odemčené dveře, a to přes den i přes noc. O tom, jak si zabezpečit domácnost, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47