Jak se u štípání dřeva moc nenadřít? Máme pro vás jednoduché tipy

 Zahrada 
19. října 2018 12:59 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Štípání dřeva nemusí být tak namáhavé Pixabay
Už se pomalu blíží zima, takže si lidé dělají zásoby dřeva. S nimi si pak mohou zatopit v krbu. Než si však zpříjemní chvilky u praskajícího ohně, čeká je sekání dřeva. Nemusí to být ale taková námaha, jak se zdá.

Základem je příprava dřeva a špalku na štípání. Dřevo si nařežte motorovou pilou asi na 30 až 50 centimetrů dlouhé špalky podle toho, jak máte velký krb. Kmeny řežte kolmo, aby oba konce špalku byly rovné a hladké. Pomůže vám to k lehčímu štípání, protože dřevo bude pořádně sedět na špalku.

Ideální špalek

Je také důležité, jaký špalek je. Stačí najít vhodný kousek mezi těmi, které máte k dispozici. Ideální špalek je rovný a vysoký kolem půl metru. Průměr by měl být kolem 40 až 50 centimetrů. Výška je důležitá kvůli tomu, abyste se příliš nenadřeli. Navíc pokud se minete, můžete se seknout do nohy.

Když je špalek příliš vysoký, nedokážete vyvinout dost velkou sílu na to, abyste dřevo přeštípli. Špalek by měl být někde na úrovni mezi koleny a pasem. Nejlépe uděláte, když budete dřevo štípat na otevřeném prostranství. Abyste měli prostor se rozmáchnout a aby nehrozilo, že někoho sekerou přetáhnete nebo někoho zraníte kouskem dřeva.

Důležité je vybrat si správnou sekeru. Na tvrdší dřevo jako dub nebo buk si pořiďte sekeru s delším topůrkem a širokým ostřím. Na měkké dřevo jako smrk nebo borovice bude stačit menší sekyrka s úzkým ostřím. Velká dřina vás čeká s tupou sekerou, takže si ji dobře naostřete.

Až půjdete dřevo sekat, myslete na to, že se může stát nějaké zranění. Použijte proto rukavice, dlouhé kalhoty i rukáv, pevnou obuv a pro jistotu i ochranné brýle. Do oka vám totiž může vletět nějaká tříska a zdravotní problémy jsou na světě.

Slabá a silná

Slabší rukou držte konec topůrka a silnější rukou chytněte sekeru blíž k ostří. Čím blíže svou silnější ruku máte, tím lépe můžete mířit. Dávejte si ale zase pozor na to, abyste si neublížili. Pokud má špalek suky, miřte na místa, kde je prasklina. Jakmile se to naučíte, budete dříví sekat jedna radost. O nářadí na zahradě jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008