Nejvyšší čas zazimovat muškáty. Co dělat, aby neuhynuly?

 Zahrada 
22. října 2018 12:29 / Iva Dvořáková
  2
📷
5 fotografií v galerii
Muškáty jsou vděčné rostliny, pokud se o ně správně staráte Shutterstock
Muškáty jsou zřejmě nejoblíbenější balkonovkou u nás. Pojďme si zopakovat základy jejího zazimování - pelargonie potřebuje světlou místnost, občasnou zálivku a několik stupňů nad nulou.

S příchodem podzimu je potřeba připravit na chladné dny i muškáty. Nejprve se začíná  snížením zálivky, poté je potřeba odstranit uschlé listy a rostlinu nepřihnojovat.

Důležité je také seřezat letošní výhony, které by muškáty v zimě jen vysílily. Seřezávejte  je co nejhlouběji nad kolénkem, jak radí zahradníci. Řezem je potřeba upravit jak jednotlivě nasázené muškáty v květináči, tak i muškáty v truhlících. 

Poté vyberte místo, kde pelargoniím dopřejete "zimní spánek". Obvykle se pelargonie nechávají ve skleníku. Pokud ale žádný nemáte, vyberte místnost s dostatkem světla, což je opravdu zásadní.

Jakmile muškátu světlo chybí, výhony se začnou vytahovat. O nejrůznějších způsobech zazimování píšeme zde, tak si z nich můžete vybrat.

Muškát může bez světla i uhynout

V nejhorším případě z toho slabá rostlina, která se tlačí za světlem, uhyne. Kromě světla dopřejte muškátům přes zimu i dostatek prostoru, aby se netísnily. Běžnou péči o tyto oblíbené balkonovky omezte na dodržování přiměřené teploty a občasnou zálivku.

Jaká je ideální teplota? Podle zkušených zahradníků se muškátům nejvíce líbí něco mezi 6 a 8 stupni Celsia. Zálivka musí být přiměřená teplotě, což znamená, že muškáty zaléváme zhruba jednou týdně jen tolik, aby zemina nepřeschla.

Nesmí kvést ani růst

Nesmíte rostlině dovolit růst, natož kvést. Pokud se tak stane, ihned změňte prostředí, kde jsou muškáty umístěny. Nasazené květy bez milosti vyštípněte.

Kromě správného uložení a péče je také třeba sledovat zdravotní stav rostlin. Vždy je dobré je ještě před zazimováním prohlédnout a ponechat jen ty pěkné a zdravé.

Pohlídejte plísně a škůdce

Průběžně pak odstraňujte odumřelé listy a květy, aby se na nich netvořily zárodky plísní, případně nelíhli škůdci. Pokud zjistíte, že je některý z muškátů už napaden, ihned jej odstraňte a použije chemickou ochranu.

Na konci února muškáty poprvé přihnojte a do konce března zvyšujte zálivku na jednou týdně. V dubnu začněte pravidelně přihnojovat jednou týdně. Jakmile narostou nové výhony, zakraťte je. Z řízků si můžete vypěstovat nové sazenice. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve