Máte rádi přírodu a vůni dřeva? Zkuste naše tipy

 Dům 
13. listopadu 2018 18:42 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dřevo je oblíbeným materiálem pro kuchyně Depositphotos
Máte rádi přírodu a vůni dřeva? Můžete se dřevem obklopit i v bytě nebo domě. Udělejte si z něj kuchyň, podlahu, ale také dveře nebo nábytek! Použít můžete nepřeberné množství od buku přes dub, javor až po smrk, ořech nebo třešeň. Který strom je pro co vhodný?

Dřevo je ekologický materiál, který je atraktivní vzhledem. Je odolný a také má dobrou životnost i izolační vlastnosti. Dřevo navíc tlumí zvuky a pohlcuje pachy, v létě chladí a v zimě hřeje. Navíc krásně voní a je příjemné pro hmat. V neposlední řadě pozitivně ovlivňuje klima v místnosti, a tím i naše zdraví.

Podlaha i nábytek

Ze dřeva můžete mít různé věci. Začít můžete například s podlahou, v níž lze kombinovat různé materiály. Myslete na barvu, formát prken i na dekoraci. Vše by pak mělo ladit s nábytkem, dveřmi, okny, parapety, ale i případnými trámy. Proto je dobré zvolit jednotný tón barev, nebo pak naopak kontrast.

Doporučují se maximálně tři druhy, protože všeho moc škodí. Mezi často používané dřeviny patří dub, který se používá pro nábytek i podlahy. Pro výrobu nábytku, ale také dveří je vhodný buk, který se dobře obrábí, moří i lepí. Na výrobu skříní a stolů, podlah a schodů lze využít javor.

Používané jsou i jehličnany. Smrk se hodí na nábytek v selském stylu. Snadno se zpracovává, moří i barví. Borovice je zase vhodná pro okna a dveře, ale i pro masivní nábytek. Pozor však na to, že oproti smrku se hůře moří i lepí a časem může měnit odstín barvy.

Sáhnout můžete ale i po dřevě z jiných stromů. V nábytkářství se používá třešeň, která je vhodná třeba pro dekorativní předměty. Na doplňky je vhodná i bříza. U kuchyňského nábytku se osvědčila olše, z ní můžete mít také věšáky nebo rámy. Na obklady se zase často používá ořech, který se dobře obrábí, řeže i ohýbá.

Vhodná pro alergiky

Dřevo má mnoho výhod. Kromě už zmíněného ekologického přínosu a atraktivity má doboru kvalitu. Pokud si necháte vyrobit nábytek na míru, nebudete litovat. Dřevěná podlaha má nejen vliv na dobré klima v místnostech, protože  vyrovnává vlhkost, ale také lze hladký a příjemný povrch lehce udržet čistý. Tím pádem je vhodný pro alergiky. O podlahách jsme psali zde

S dřevem si vystačíte na obklady zdí, využít ho můžete i na obložení stropu nebo na schody. U stropu po něm sáhněte spíše tehdy, pokud máte vysoké stropy. Tmavé dřevo může totiž opticky prostor snižovat. Na schody je zase potřeba trvanlivých a tvrdých dřevin.

Dřevěná můžete mít i okna. Díky povrchovým technologiím se zlepšila jejich kvalita i životnost. Ze dřeva bývají často i dveře a doplňky jako poličky, stolky nebo skříňky. Využít ho můžete i na sošky nebo rámečky pro fotky s rodinou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve