Tipy na dárky, které potěší a ušetří životní prostředí

 Ostatní 
14. listopadu 2018 10:10 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zkuste potěšit třeba solární nabíječkou Shutterstock
Vánoce se blíží a s nimi úvahy, jak ochránit životní prostředí, jak alespoň v malé míře pomoci. Máme několik tipů na dárky, které potěší a ještě s nimi pomůžete životnímu prostředí.

Skoro všechny domácnosti v naší zemi se snaží o třídění odpadu a také mnohé už při nákupu nových spotřebičů dbají na značky o energetické náročnosti. Také při nákupu automobilu hraje stále větší roli, zda má auto nízkou spotřebu. Podobně uvažujeme při zateplování svých obydlí a v případě zachytávání dešťové vody pro další použití. Jak ještě můžeme pomoci? A co z toho se dá dát jako dárek pod stromeček? Několik malých věcí můžeme vřele doporučit.

Solární nabíječka

Pro technické nadšence, lidi, kteří se rádi pohybují v přírodě, pro všechny kdo jezdí kempovat, ale i pro ty, kdo chtějí větší míru nezávislosti na elektrické síti se může hodit některý model z obrovského výběru solárních nabíječek. Můžete si vybrat malé modely, které je třeba nabíjet dlouho a mohou sloužit současně jako svítilny. Můžete ale také zvolit větší skládací panel, který lze využívat doma k nabíjení powerbanky a různých dalších elektronických vychytávek. Z powerbanky pak dobijete i své mobilní telefony a ostatní zařízení až přijdete domů. Pokud pořídíte větší panel za několik tisíc korun a k němu i příslušný akumulátor, měnič a další potřebné komponenty, můžete tímto systémem provozovat třeba notebook či úspornější televizor.

Zajímavým tipem může být pořízení výkonných akumulátorových LED svítilen, které lze pomocí solární energie nabíjet a jejich světlo pak používat místo klasických lampiček na čtení. Seženete jistě i lampičky, které lze přímo použít, ale můžete také zakoupit svítilnu, která je původně určena pro držení v ruce, ale jste-li šikovní, jistě uděláte i pěknou lampičku ze dřeva či jiného materiálu, do které můžete nabitou svítilnu vložit.

Vermikompostér

Pro ty, kdo chtějí ještě víc omezit produkci odpadu, ale nemají možnost vlastního kompostu na zahrádce, doporučujeme pořízení vermikompostéru. Jde o malé a vkusné zařízení, kde se o vše postarají žížaly. Vy je krmíte biologickými zbytky a ony se vám odvděčí produkcí kompostu, který můžete používat do svých květin za okny či na balkoně. Vermikompostér si můžete dokonce vyrobit i sami. Podnětem pro další přemýšlení vám může být i článek zde.

Sáčky na ovoce a zeleninu

Dalším pěkným dárkem pro toho, kdo chodí často nakupovat a myslí to s ochranou životního prostředí vážně, jsou sáčky na ovoce a zeleninu i na některé další produkty z materiálu, který je použitelný opakovaně. Pro domácí výrobu se hodí jakýkoli jemný materiál, který máte doma. Pěkným příkladem jsou staré záclony. Mohou být i na některých místech potrhané. Na ušití sáčků se zdrhovadlem určitě postačí.

Spořiče vody

Existuje celá řada spořičů vody, které fungují na principu omezení průtoku vody ve sprše či dřezu. Ne vždy ale tato zařízení mají svůj smysl, protože někdy je přece jen potřeba určité množství vody – když napouštíte hrnec, když napouštíte kbelík na mytí a podobně. Je proto mnohem lepší zakoupit sprchovací hlavici, která umí zcela uzavřít přítok vody. Voda ze sprchy teče jen tehdy, když zmáčknete příslušné tlačítko. Když hlavici odložíte, voda neteče. Tímto způsobem se dá nejvíc ušetřit stále drahocennější voda a přitom vás nijak neobtěžuje nižší průtok.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008