Dejte na zimu do kompostu levanduli, příští sezonu se vám vyhnou škůdci

 Zahrada 
14. listopadu 2018 15:59 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Levandule zahradu nejen zdobí, ale také jí pomáhá Pixabay
Levandule patří mezi byliny s nejsilnějším účinkem proti nejrůznějším škůdcům a parazitům. Jestli nevěříte, vyzkoušejte to a posuďte sami. Teď je nejvyšší čas dát zbytky levandule či zbytky ze zastřihlé rostliny do kompostu.

Ptáte-li se, který druh levandule je pro tento účel nejlepší, odpověď je snadná. Je to zcela jedno. Základní účinek této rostliny je stejný a fungovat bude tedy kterýkoliv z 39 druhů levandule, které jsou dostupné.

Druhy levandule

V zahradnictví můžete sehnat hned několik nejpopulárnějších druhů. Přesto se v našich podmínkách nejčastěji pěstuje levandule lékařská. Pojďme se ale společně podívat i na ty ostatní druhy. Kde rostou a k čemu jsou dobré? A jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Levandule lékařská

Nejčastěji kvete ve Středomoří, občas zplaňuje. U nás se planě objevuje na jižní Moravě. Barvu má nejčastěji temně fialovou či namodralou. Může být ale i růžová nebo bílá.

Francouzská levandule

Je to nejznámější příbuzná levandule lékařské. Oproti ní je ale jemnější a má pronikavější vůni. Je hodně choulostivá. Má nachové květy a šedozelené listy. Pěstuje se především ve francouzské Provence. Získává se z ní velice kvalitní éterický olej.

Levandule širokolistá  

Pěstuje se výhradně na výrobu éterického oleje.

Holanská levandule

Má purpurové květy. Je štíhlejší stříbřitější a má kompaktnější listy.

Lavandula Minutolli a Tenuipinna

Objevuje se na Kanárských ostrovech (Gran Canaria, Tenerife). V rámci tohoto druhu se rozlišují dvě varinaty – minutolli (vyskytuje se na obou ostrovech) a tenuipinna (výhradně na Tenerife). Kvete zde od prosince do června. Barva je modrá až modrofialová.

Lavandula Pubescens

Vidět ji můžete především v Egyptě, na Sinaji, v Izraeli či Jordánsku. Má ráda vyšší polohy - písčité a kamenité pouštní oblasti. Je světle fialová a kvete v lednu až dubnu.

Lavandula Nimmoi

Vyskytuje se pouze na ostrově Sokotra. Je to jediný druh levandule na ostrově. Má nádhernou blankytně modrou až světle fialkovou barvu.

Využití rostliny

Zahrada – smíchejte půl litru vody, 4 lžíce slunečnicového oleje a 10 kapek éterického oleje z levandule a budete mít skvělý postřik na rostliny. Použít jej můžete na mšice či svilušky. Ale bezvadně zabírá i jako pouhá prevence před těmito škůdci. Dáte-li rostlinu či její zbytky do kompostu a na jaře s tím pak pohnojíte půdu, budou záhony po celou sezonu chráněny před nežádoucím hmyzem i parazity. A bude se vám hodit třeba i pro pěstování bylinek.

Domácnost – největší předností levandule je odpuzování hmyzu. A to nejen toho obtíženého, jako jsou komáři či ovádi. Ale zbaví vás i molů ve skříni. Zavěšená u dveří provoní byt. Ale můžete ji i pálit na plotýnce (podobně jako kadidlo). Pokud smícháte 50 ml 40% alkoholu (např. vodky) a 20 kapek levandulového oleje, budete mít báječný osvěžovač vzduchu.

Zevní použití – nespavost, bolesti hlavy, zmírňuje nervové napětí, povzbuzuje krevní oběh a prokrvení pokožky. Koupele léčí oběhové potíže. Navíc uvolňují a relaxují. Obklady jsou vhodné při popáleninách či na špatně se hojící rány. Masti zase skvěle fungují na záněty nervů či revmatismus. Olej je zase skvělý na natažené a bolavé svaly.

Kosmetika – často se používá do šamponů a vlasových vod, které jsou určeny pro vlasy s lupy. Kromě toho levandule velice účinně zastavuje padání vlasů. Skvělá je i pleťová voda, která posiluje jemnou a citlivou pokožku. Navíc léčí akné. Levandulový olej bývá základem mnoha masážních olejů.

Kuchyně – listy můžete v malém množství přidat do jídel (pozor – jsou nahořklé a trpké). Hodí se například ke skopovému masu. Květy zase báječně pasují k dušeným masům nebo rybám. Ozdobit jimi můžete zeleninový salát. Levandulové květy ochutí džemy, můžete je kandovat nebo si z nich vyrobit levandulový ocet či olej.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve