Začíná mrznout. Poslední práce na zahradě, které ještě musíte stihnout

 Zahrada 
19. listopadu 2018 08:06 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Je nejvyšší čas zahradu definitivně zazimovat Pixabay
Předpověď meteorologů je neúprosná. Konec krásného podzimu je tu a zima se hlásí o slovo. Tedy nejvyšší čas sklidit ze zahrady všechno, co tam nepatří. A taky zazimovat, co jsme ještě nestihli.

Pokud to nezvládnete tento týden, pak počítejte s tím, že zbytek neposbíraných či nezazimovaných plodin pomrzne. Ranní mrazíky se sice objevují už delší čas, ale od teď už by mělo začít mrznout i přes den.

Zazimování keřů

Ne všechny keře si na zimu žádají, aby byly přikryty nebo schovány do teplejší místnosti. Některé keře i křoví, které není nutno stříhat, nechejte v klidu venku i přes zimu a nedělejte si s nimi starosti. Nemusíte se obávat, že by byly na jaře zničené. Pozor však v případě rakytníku. Tomu by bylo vhodné ještě v tento čas dopřát alespoň drobnou výživnou zálivku. Poslední v letošním roce.

Květiny na balkoně

Stejně jako u keřů, tak i u květin platí, že některé mráz zvládnou naprosto v pohodě. Jiné to však může fatálně poznamenat. Ty, které je nutno zazimovat, co nejdříve vezměte domů. Buď do chodby, v případě, že jim stačí jen zákryt a místo bez mrazu. Nebo rovnou do pokoje, jde-li o citlivější rostliny. Většina z nich však bez problémů přezimuje při teplotě okolo pěti stupňů Celsia. Náhlý přechod do vytopené místnosti by jim mohl navodit šok.

Nejvyšší čas k rytí

Pokud jste se ještě nepustili do rytí záhonů, pak se do toho pusťte nejpozději o tomto víkendu. Později už bude zem promrzlá a nebude to možné. Máte-li možnost, sežeňte si i kravský nebo koňský hnůj a zasypte jím záhon. Následně pochopitelně i důkladně zapracujte do země. Vyhněte se však místům, kde chcete pěstovat cibuli a zeleninu, jako je mrkev a česnek. Těmto druhům svědčí spíše kompost než hnůj.

Zelená rajčata

Po internetu koluje spousta obrázků, kdy ještě nyní pěstitelé sklízejí poslední plody. Jestliže vám však zůstalo na keřících i několik zelených rajčat, bez obav je posbírejte také. Postačí jim jen malá dávka slunečního záření a dorazí. Ideálně tedy uděláte, pokud je položíte na okenní parapet. Za několik dnů zčervenají.

Případně můžete zelená rajčata i zpracovat a zavařit. Nezralé plody dobře povařte a umelte. Přidejte pepř, sůl a olivový olej. Dejte do sklenic a zavařte. Nechte alespoň týden uležet a pak můžete začít zpracovávat. Tepelně zpracovaná zelená rajčata jsou vynikající přílohou k masitým pokrmům. Je však i mnoho dalších způsobů, jak uklidit poslední zeleninu ze zahrady.

Více světla pro rostliny

Vše, co přenesete ze zahrady nebo balkonu domů, potřebuje i nadále dostatek přímého světla. Určitě na to nezapomínejte a rostliny rozmístěte do nejsvětlejších částí bytu. Stát se může i to, že se v některém truhlíku po přechodu domů objeví plíseň. V takovém případě je nutné neodkládat přesazení rostliny. A zároveň znečištěný truhlík nebo květináč důkladně vydezinfikovat, aby se spory plísně nešířily dále. I přesazovat byste měli v takovém případě výhradně v rukavicích.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47