Jak správně doma rozmístnit zásuvky a vypínače

 Dům 
20. listopadu 2018 11:28 / Marie Popelková
  8
📷
5 fotografií v galerii
Čím víc zásuvek, tím lépe Shutterstock
Při stavbě nebo rekonstrukci domu lidé vždy dbají na to, aby byla krásná kuchyňská linka, stylový obývací pokoj a vybavená koupelna. Často se ale zapomíná na maličkosti, bez kterých se nikdo neobejde. Jsou to zásuvky na elektřinu a vypínače světel. Kde nesmí chybět?

V hotelech nebo v cizím prostředí každý hledá vypínač, aby si rozsvítil, ale také zásuvku, aby si nabil mobilní telefon, zapnul notebook a podobně. Někdy se stává, že zásuvka chybí na místě, kde by měla být. A ani umístění vypínačů mnohdy nebývá nejvhodnější.

Vedle dveří

Vypínač by měl být v každé místnosti, někdy i na obou stranách, aby se se světlem dalo manipulovat na začátku i na konci místnosti. Při rozmístění vypínačů je důležitá praktická stránka i estetická. Nejlepší je umístit vypínač hned vedle dveří. Optimální výška je 120 až 150 centimetrů, aby na něj každý dosáhl. Když vejdete do místnosti, hned víte, kam sáhnout. Proto si předem rozmyslete, kam budete chtít umístit například skříň, ať se vám nestane, že vypínač nábytkem zakryjete.

Důležitá je ale také estetická stránka. Dnes už se nemusíte omezovat pouze na jeden druh vypínačů, protože je na trhu spoustu barev a druhů. Díky klasickým vypínačům světlo rozsvítíte jedním zmáčknutím a také ho jedním stlačením zhasnete. Jsou i dvojité vypínače, s nimiž světlo rozsvítíte na dvě fáze.

Na trhu jsou ale také vypínače, které zvládají zapnout více světel najednou, vypínače s nastavitelnou intenzitou světla a také stmívače. U barev si můžete vybrat nepřeberné množství, takže sáhněte po takové, která vám bude ladit s nábytkem, podlahou nebo kuchyní.

U rozmístění zásuvek přemýšlejte ještě víc. Neměly by chybět jak v prostoru pro televizi, u nočního stolku v ložnici, ale také v kuchyni pro kuchyňské spotřebiče nebo pro lampu v obýváku a v koupelně na fén nebo žehličku na vlasy, ale také například pro pračku.

Důležitá bezpečnost

V koupelně je nutné kromě praktického využití myslet také na bezpečnost norem.  Zásuvky mohou přijít do styku s vlhkostí nebo přímo s vodou, což může být nebezpečné. V okolí sprchového koutu nebo vany proto zapomeňte na umístění zásuvek.

Nejlepší volba je umístit zásuvku v blízkosti zrcadla. Je možné ji opatřit plastovým chráničem, abyste měli jistotu, že se do zásuvky voda nedostane. Je také potřeba vědět, kde chcete mít pračku se sušičkou, pro které zásuvky nesmí chybět.

Opatrní musíte být i v kuchyni, kde zásuvka může přijít do kontaktu s vodou. Není proto dvakrát rozumné ji dát přímo nad dřez. Praktičtější je umístit zásuvku do spodní skříňky pod kuchyňským dřezem, kde bude sloužit například pro myčku nebo sporák a podobné spotřebiče. Není dobré dávat zásuvku hned za sporák, kde by čelila vysokým teplotám.

Více zásuvek

Nesmíte zapomenout ani na lednici a třeba digestoř. K pracovní desce mějte také pár zásuvek, které mohou sloužit pro toustovač, mixér, ale také pro domácí gril a další spotřebiče, které pomáhají při vaření. V této situaci platí, že čím více, tím lépe.

U dalších místností se musíte zamyslet, jaký budete mít nábytek a kolik zásuvek budete potřebovat. Jedna zásuvka na televizi už dávno nestačí. Můžete mít domácí kino, reproduktory, DVD přehrávače nebo rádio. Je potřeba také mít kam zapnout vysavač a podobné věci. Neopomeňte ani zásuvku na lampičku na noční stolek nebo na nabíjení mobilu. O chybách při stavbě domu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008