Triky v péči o pokojové rostliny, které jste ještě nevyzkoušeli

 Dům 
13. prosince 2018 17:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tipy pro začátečníky i zkušené zahradníky Depositphotos
Zkušení zahradníci mají vždy několik triků v rukávu. Ať už se zrovna trápíte s jakýmkoliv problémem souvisejícím s péčí o pokojové rostliny, vězte, že nějaký zkušenější pěstitel přišel s nějakým inovativním řešením poté, co ho stejný problém léta trápil. Čtěte o několika ozkoušených tricích, které vznikly stejným způsobem.

Použijte na zavlažování kostky ledu

Máte tendenci rostliny přelévat, obzvláště pokud se jedná o citlivé květiny, jako jsou orchideje? Abyste svoje rostliny netopili, zkuste je začít zalévat kostkami ledu. Jak se budou rozpouštět, tak zajistí pomalý a stabilní pramínek vody, který půdu nerozmáčí. Navíc je to praktické v tom, že si budete moci být jisti, že každý týden přidáváte stejné množství vody.

Vypěstujte si rostliny ze zbytků od jídla

Chcete rozšířit svou sbírku rostlin bez toho, aniž byste utratili peníze? Odpovědí jsou odřezky ovoce a případně i zeleniny. Nové rostliny můžete vypěstovat, když zasadíte nebo zakořeníte nejrůznější zbytky z kuchyně. Většina z nich jsou bylinky, ovoce nebo zelenina, které budete muset posléze přestěhovat ven, ale některé tropické rostliny můžete pěstovat i doma. S trochou trpělivosti vám vyroste například ananas, když zasadíte jeho vršek, anebo avokádo z jeho pecky. Nelze očekávat, že obdobné rostliny budou uvnitř rodit ovoce, ale i bez toho si jejich pěstování můžete užít.

Zalévejte pomocí samozavlažovačů

Samozavlažovače udrží rostlinu hydratovanou, když je nemůžete (anebo zapomenete) po určitou dobu zalít. Existují různé zavlažovací bodce, na které můžete připevnit plastové láhve nebo například prázdné láhve od vína. Naplníte je vodou, obrátíte vzhůru nohama a jejich hrdlo připevníte na bodec, takže budou fungovat jako zásobárny vody. Ta se bude pomalu uvolňovat do půdy.

Zasaďte je pohromadě

Pokojovým rostlinám se skvěle daří s pomocí přátel. Většina pokojových rostlin, obzvláště těch tropických, preferuje vyšší vlhkost, než nabízí běžné prostředí uvnitř bytů. Rostlinám se z listů uvolňuje vodní pára, takže když je seskupíme k sobě, mají možnost vytvořit si „kapsu“ s vyšší vlhkostí vzduchu, než jaká je v naší spíše suché domácnosti. Zkontrolujte, jestli jste si nevypěstovali v péči o rostliny nějaké špatné návyky, kterých je potřeba se zbavit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve