Velikonoční beránek

Beránek patří na velikonoční stůl stejně jako kapr na vánoční stůl.
 Ostatní 
26. března 2015 21:00 / Wikimedia Commons/Cheva
  0   0
Sladký beránek je tradičním symbolem českých Velikonoc a rozhodně nesmí chybět na žádném stole.

Symbol beránka byl velmi rozšířený již v předkřesťanské tradici v celé středomořské civilizaci, ovládané po tisíciletí pastevci. V hebrejské tradici symbolizovaly ovce Izraelitu jako člena "Božího stáda". Kristus je nazýván Beránkem Božím na znamení čistoty, nevinnosti a poslušnosti. Je velikonočním Beránkem nového Izraele, jehož krev zachránila pokřtěné od hříchu a smrti.

Beránek jako obřadní pokrm je znám už od středověku.
TĚSTO

1 lžíce citronové šťávy

1 balíček vanilkového cukru

4 ks žloutků

špetka citronové kůry

200 g cukru krupice 

2 ks vejce 

240 g polohrubé mouky 

4 ks bílků

POLEVA

1 lžička citronové šťávy 

1 ks bílku 

100 g cukru moučka

NA OZDOBU

mandle

lískové ořechy

POSTUP

Do mísy dáte vejce, žloutky, cukry, citronovou kůru a šťávu a vše vyšleháte do pěny. Do této pěny lehce vmícháte mouku a nakonec i pevný sníh ušlehaný z bílků. Troubu předehřejete na 190°C.

Formu na beránka důkladně vymažete tukem, vysypete hrubou mouku, připravené těsto do ní vlijete a formu zaklopíte.

Beránka upečete dorůžova a ještě horkého vyklopíte.

Když beránek vychladne, vyšleháte bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháte citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka nazdobíte, mandle použijete jako oči, lískový oříšek jako nos.

Velikonočního beránka ozdobíte mašlí a naaranžujete na sváteční stůl.
◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Na největším opuštěném ostrově světa vyvíjí NASA nového robota

Věda & Vesmír

Nejzákeřnější tvor na planetě? Budete se divit

Bydlení

Nebezpečí na děti číhá i doma. Na co si dát největší pozor?