Čerstvá podzimní zelenina

Pozdní sklizeň z vlastní zahrady nám pomůže ve zdraví přečkat zimu.
 Dům 
04. října 2014 22:23 / pixabay.com
  0   0
Kdo v létě nelenil, zasel a zasadil, může se těšit na sklizeň až do zimy. Mnoho druhů zeleniny má pozdní odrůdy, takže s létem zdaleka nekončí možnost vaření i přípravy salátů z vlastní zahrady. Zelí, pórek, špenát, štěrbák nebo bílá ředkev nám vylepší zimní jídelníček čerstvými vitaminy.

Zelí bylo ne nadarmo jedním z nejčastějších pokrmů na stolech českých rodin už v 18. století. Jeho pěstování je totiž poměrně snadné, musíme mu jen zajistit dosti výživnou půdu a nevysévat na stejném místě dvakrát po sobě. Jinak můžeme doslova sklízet po celý rok. Až do konce roku dorůstají a na záhoně vydrží odrůdy z květnového a letního výsevu. Existují i velmi odolné odrůdy jako je Christmas Drumhead nebo Ormskirk Extra Late, které se sklízí doslova ze sněhu, protože na záhonu vydrží až do února a března.

Zimní zeleninou je také pórek, který se sklízí po celou zimu, pokud dbáme o to, aby se nepodmáčel a nezačal uhnívat. Jinak je stejně jako zelí jedním ze zdrojů vitaminu C v jinak chudých měsících. Až do konce roku nám bude na záhonu bujet také listový špenát. Můžeme z něj připravovat saláty, pokud ho přejde mráz a lístky již nejsou tak křehké, dáme si ho vařený.

Výbornou pozdní zeleninou je také vodnice. Dnes jí mnoho pozornosti nevěnujeme, přitom to byl v jídelníčku našich dávných předků předchůdce z amerického kontinentu teprve v 16. století dovezených brambor. Vodnice vypadá jako velká bílá kulatá ředkvička, chuťově však připomíná spíše kedluben. Dá se konzumovat syrová i tepelně upravená.

Málo známý je také štěrbák. Přitom je to výborná listová zelenina dostupná až do konce roku, tedy v době, kdy hlávkový salát už není k mání. Štěrbák má jemnou chuť, může se z něj dělat salát nebo ho podusíme na slanině a cibulce a podáváme jako teplou přílohu k masům.
◼ redakce hobby / inStory.cz
Kam dál?
Listopad: Jak nachystat zahradu na zimu
S podzimem se pojí řada českých tradic, které stojí za oživení
Jak připravit výborné kysané zelí
Komentáře

Víc už toho není

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Na největším opuštěném ostrově světa vyvíjí NASA nového robota

Věda & Vesmír

Nikdo z astronomů dosud neviděl nic, co by se podobalo této obří vesmírné explozi!

Bydlení

Nebezpečí na děti číhá i doma. Na co si dát největší pozor?