Trápí vás často bolesti hlavy? Vypěstujte si doma migrénovník

 Zahrada 
22. ledna 2019 05:25 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bolest hlavy si nevybírá čas ani místo, mějte po ruce zeleného spolubojovníka Depositphotos
Pulzující, bodavá, svíravá, tepavá. Vadí světlo, zvuky, ale i vůně a další impulsy. Bolest hlavy je nevyzpytatelná, a její příčiny bohužel často nedohledatelné. Setkal se s ní každý desátý Čech, postihuje více ženy, ale nepříjemná je bezezbytku pro všechny. Bylinky nejsou všespásné, ale mohou ulevit i v případě bolestí hlavy.

V případě bolesti hlavy nebo migrény, když už nezabírají konvenční léky, nebo v případě, kdy cítíte, že se o vás bolest začíná pokoušet, můžete vyzkoušet i přírodní přípravky. Přinášíme tip na bylinku, která se na bolesti hlavy používala již v dávných dobách. A pěstovat si ji můžete i v domácích podmínkách - v bytě, na balkoně nebo zahrádce.

Migrénovník získal svou přezdívku právem

Rostlina zvaná tetradenie, latinsky Tetradenia species (také Iboza species), získala své lidové označení migrénovník právě pro své účinky spojené s mírněním bolestí hlavy, ale nejen jich. Tato rarita pocházející z Jižní Afriky v létě vykvétá řadou růžových květů vydávajících silnou vůni podobnou růžím a mátě. V ní obsažené látky mají antibakteriální a antifungicidní účinky. Ve své domovině jsou tyto rostliny používány na léčbu respiračních problémů, chřipkových onemocnění a právě bolesti hlavy.

Jak migrénovník používat

Ať už si rostlinku pěstujete doma, nebo si ji koupíte v obchodě či na internetu, bude vám dělat radost svou krásou a užitečností. Při akutních bolestech hlavy se doporučuje rozemnout pár listů v plátěném kapesníku a inhalovat vůni.

Šťávou z listů rozmělněných v hmoždíři si také můžete potřít spánky, nebo ji na pozdější využití přidat do domácí masti, abyste měli vždy po ruce první pomoc. Sušené listy mohou také obohatit vonnou směs potpouri.

Jak pěstovat migrénovník

Tetradenie se pěstují podobně jako pelargonie nebo pokojové rostliny. Prospívá jim letnění, kdy vyžadují pravidelnou zálivku a přihnojování. Zimní období přečká migrénovník na parapetu chladnější místnosti, nevadí mu ani teploty kolem 10 stupňů Celsia, ovšem za omezené zálivky. Zaštipováním nebo řezem podpoříte bohatší růst. Migrénovník má podobné nároky na pěstování jako další užitečný zelený pomocník - rýmovník. Podívejte se, s jakými obtížemi vám může pomoci

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47