Vyrobte si originální kousky. Jak malovat na sklo a skleničky?

 Dílna 
23. ledna 2019 14:18 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Pomalujte si sklenice podle sebe Shutterstock
Omrzeli vás doma čistě bílé sklenice? Udělejte si tvořivé odpoledne a pomalujte si sklenice podle libosti. Stačí sehnat barvy na sklo a můžete se pustit do práce.

Skleničky musí být před malováním dokonale čisté, a proto je důkladně umyjte teplou vodou a mýdlem. Po uschnutí použijte bílý ocet a pomocí papírových ubrousků povrch očistěte. Zbavíte se tak například zbytků oleje i otisků prstů. Nechte pak sklenku alespoň deset minut uschnout.

Nejprve náčrt

Pokud si netroufáte malovat na sklenku obrázek na první pokus, načrtněte si jej nejprve na hedvábný bílý papír. Jakmile vyberete ten nejlepší výtvor, vložte pomalovaný papír do skleničky, přitiskněte na sklo a použijte ho jako šablonu. Nejjednodušší způsob je přilepit šablonu na vnitřní stranu skleničky kouskem lepicí pásky.

Nyní přichází na řadu obkreslení obrysů podle šablony na sklo. Použít můžete měkkou tužku nebo lihový fix. Počítejte však s tím, že díky tomu budou obrysy viditelné. Zbývá jen dát obrázku reálný vzhled. K tomu poslouží speciální barvy, které jsou navrženy na malbu na sklo. Vydrží mytí v myčce i používání mikrovlnné trouby. Mezi malbou a okrajem skleničky nechte 2 - 2,5 cm širokou nepomalovanou mezeru. Důležité je, aby se rty nedotýkaly barev.

Kvalitní barvy

Akrylové barvy také fungují dobře. U nich ovšem výsledek často závisí na kvalitě vybraných barev. Pokud sáhnete po akrylových barvách, vždy je musíte zafixovat kvalitním krycím lakem, aby na sklenkách dobře držely. Pokud při malování barvu někde přetáhnete, odstraňte ji odlakovačem na nehty nebo postačí i teplá voda. Pamatujte, že čím rychleji barvu odstraníte, tím to bude jednodušší. Jak pracovat s barvami při zařizování domácnosti, jsme psali zde.

Na závěr je potřeba nechat barvy na skleničce důkladně zaschnout. U některých barev stačí jeden den, ale u některých si na váš výtvor budete muset počkat až několik týdnů. Vždy se řiďte instrukcemi pro konkrétní barvu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47